latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:38 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Novi Grad: Obilježeno 29 godina od pogibije 56 srpskih boraca (VIDEO)

U Novom Gradu je obilježeno 29 godina od stradanja 56 boraca Vojske Republike Srpske i tri civila iz ove opštine. U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla služen je parastos, a kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima položeni vijenci. Pomeni su služeni i na mjesnim grobljima u Poljavnicama i Čađavici.
Novi Grad - parastos - Foto: RTRS
Novi Grad - parastosFoto: RTRS

U napadu pripadnika takozvane Armije BiH na Suvoj međi, 11. januara 1993. godine, poginulo je 56 pripadnika Četvrtog i Šestog bataljona Novogradske brigade. Šest boraca iz Čađavice, stradalih tog dana, sahranjeno je u zajedničku grobnicu u tom mjestu. Među njima je i 20-godišnji Dragan Umićević, čiji otac Milutin se jasno sjeća tragičnog dana.

- Mi smo taj dan očekivali smjenu, čekali smo našu djecu da se vrate. Ujutro su već počeli dolaziti glasovi iz Rudica da se desilo neko zlo. Moj komšija i ja smo 38 dana išli od brigade do brigade. po pričama gdje se šta desilo, i sve tako dok god ih nismo razmijenili - priča Milutin Umićević.

Sa područja Novog Grada u jedinicama Vojske Republike Srpske i policije, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, poginulo je 370 boraca. Poručeno je da njihova žrtva ne smije i neće biti zavoravljena.

- Republika Srpska zahvaljujući borcima i Vojsci Republike Srpske. Republiku Srpsku smo branili u ratu. Branimo je i danas kad slavi 30 godina - rekao je predsjednik Boračke organizacije opštine Novi Grad Marinko Gačić.

Načelnik opštine Miroslav Drljača je naglasio da Republika Srpska nije poklon, već je skupo plaćena životima boraca.

- Važno je da se ne zaborave likovi i imena naših boraca i da, što je najvažnije, naše mlade generacije, generacije koje su rođene poslije rata, ne zaborave činjenicu da Republika Srpske nije došla kao neki poklon, nego je krvavo plaćena i to životima naših najvrijednijih, najkvalitetnijih ljudi - istakao je Drljača.

U kalendaru značajnih datuma opštine Novi Grad 11. januar označen je kao Dan tragičnog stradanja boraca Novogradske brigade.