latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:50 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Sastanak u Dubrovniku pokušaj otopljavanja odnosa Bošnjaka i Hrvata? (VIDEO)

Entitetska vlada nije formirana ni četvrtu godinu nakon opštih izbora 2018, a pokušaj izmjena Izbornog zakona da bi se riješilo tzv. hrvatsko pitanje Bošnjaci su blokirali nametanjem tzv. građanskog modela. U rješavanje nagomilanih problema uključena je Hrvatska, ali najviši zvaničnici te zemlje šalju suprotstavljene i često zbunjujuće poruke. U tom svjetlu analitičari posmatraju posljednji susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i lidera SDA Bakira Izetbegovića u Dubrovniku.
Susret Izetbegovića i Plenkovića u Dubrovniku - Foto: Twitter
Susret Izetbegovića i Plenkovića u DubrovnikuFoto: Twitter

Otvoren sukob hrvatskog predsjednika i premijera na unutrašnjem planu vidljiv je i u različitom pristupu prema BiH. Zoran Milanović iritira bošnjačku javnost stavovima o Srebrenici, nipodaštava službeno Sarajevo i poručuje da je Dodik najmanji problem u BiH.

S druge strane Andrej Plenković sa DŽaferovićevim stranačkim šefom Bakirom Izetbegovićem, gaji "mekše" odnose i šalje poruke da je Hrvatska uz Bošnjake.

- Јa ovo vidim kao pokušaj Bakira Izetbegovića da se "uklini" između razlika koje demonstriraju Milanović i Plenković i koje će nesumnjivo biti na štetu Plenkovića i na štetu hrvatskih interesa u BiH - istakao je  šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Stevandić.

Teško je ne primijetiti da su poslije susreta u Dubrovniku, lideri SDA i HDZ-a BiH "spustili" loptu, nema teških izjava. Svjestan da ne može sam na dva politička fronta, od kojih je jedan prema Srpskoj, Bakir Izetbegović želi da poboljša odnose sa Hrvatima. Dragan Čović mu pruža ruku.

- Učiniću sve da se jedno neprirodno stanje popravi, gdje su Hrvati pokvarili odnose sa nama ili Hrvatska sa nama, ili mi sa Hrvatskom, da se to stanje popravi - rekao je Izetbegović, dok Čović tvrdi da je primarno da se stabilizuju odnosi u Federaciji BiH.

- Ono što možemo primarno da uradimo je da stabilizujemo odnose u Federaciji, a onda zajedno sa partnerima iz Srpske da pokušamo naći izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko toliko normalno funkcionišu - naglašava Čović.

Ipak, poznavaoci političkih prilika skeptični su da će susret Plenkovića i Izetbegovića na toplom Meditaranu “otopliti“ odnose Bošnjaka i Hrvata i pozivaju na oprez hrvatske zvaničnike u BiH.

- Mislim da neće doći do poboljšanja odnosa, već da će bošnjačka politika nastaviti ovaj kurs kojim ide već 20 godina, a to je pretvaranje Federacije u unitarni entitet pod bošnjačkom dominacijom - tvrdi urednik na TV Herceg Bosne Mostar Јure Gudelj.

Bošnjačka strana želi da zadrži mogućnost izbora nekog novog "Komšića" u Predsjedništvo i dovoljnog broja delegata u federalnom Domu naroda da bi izabrala vladu. To je strategija od koje bošnjačka politika neće odustati.

- Prije svega treba tražiti rješenja u kojima bi Hrvati bili ravnopravan konstituvni narod i situaciju u kojoj će načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prilikom izbora članova Predsjedništva sa teritorije Federacije - rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Zanimljivo, ni Čović ni bilo ko od hrvatskih zvaničnika nije reagovao na Izetbegovićevu izjavu uoči susreta sa Plenkovićem, da zvaničnici HDZ-a rizikuju sankcije i stavljanje na "crnu" listu ako budu, kako je rekao, učestvovali u blokadi zajedničkih institucija.

Podsjećamo, Izetbegović je slično govorio pred objavljivanje sankcija SAD prema Miloradu Dodiku, s razlikom da nije prepao Dodika.