latinica  ћирилица
11/01/2022 |  22:50 | Autor: SRNA

SPC i Vlada Crne Gore usaglašavaju detalje Temeljnog ugovora

Pregovori u vezi sa usaglašavanjem konačnog teksta i svih detalja Temeljnog ugovora odvijaju između budućih ugovornih strana, kao legitimnih potpisnica ugovora, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.
Mitropolit Јoanikije (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Mitropolit Јoanikije (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Pregovori o usaglašavanju konačnog teksta i svih detalja Temeljnog ugovora, odvijaju se između budućih ugovornih strana kao legitimnih potpisnica ugovora, a to su Srpska pravoslavna crkva i Vlada Crne Gore - pojasnio je mitropolit za RTCG.

Vlada Crne Gore potvrdila je danas da je 4. januara dobila pismo patrijarha srpskog Porfirija o usaglašavanju Temeljnog ugovora i da će na njega blagovremeno odgovoriti već naredne sedmice.

Iz Vlade je saopšteno da će blagovremeno i odgovorno pristupiti formulisanju odgovora, uzimajući dodatno u obzir važnost tematike koja je predstavljena u njemu i duhovne adrese koja ga je uputila, sa ciljem postizanja željene saglasnosti, na obostrano zadovoljstvo.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je proteklog vikenda da je spreman da "sutra potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom" i dodao da to, međutim, zavisi isključivo od Sinoda SPC. Najavio je da sa strpljenjem očekuje vrlo brzo potpisivanje tog dokumenta.