latinica  ћирилица
11/01/2022 |  22:55 | Autor: SRNA

EMA: Nema dokaza da je potrebna četvrta doza vakcine

Evropska agencija za lijekove izrazila je sumnju u potrebu četvrte doze vakcine protiv virusa korona, navodeći da trenutno nema podataka koji podržavaju ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećem soju omikron.

Rukovodilac strategije vakcinisanja EMA Marko Kavaleri smatra da ponovljena vakcinisanja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju.

On je izrazio zabrinutost da strategija davanja buster doza svaka četiri mjeseca potencijalno predstavlja rizik od preopterećenja imunog sistema, te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Kavaleri je na brifingu za medije rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na vakcine i bolje razumijevanje evolucije trenutnog talasa da bi bila donesena odluka da li je potrebna vakcina posebno za omikron, kao i da je važno pokušati doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta.

EMA je navela da trenutno razgovara sa proizvođačima vakcina u slučaju da bude potrebna ažurirana vakcina, uz napomenu da bi bilo kakva promjena tog tipa trebalo da bude globalno koordinisana, prenosi Hina.