latinica  ћирилица
12/01/2022 |  07:56 ⇒ 08:05 | Autor: TANЈUG

S. Koreja testirala hipsersoničnu raketu u prisustvu Kima

Sjeverna Koreja uspješno je u ponedjeljak testirala hipersoničnu raketu u prisustvu lidera Kim DŽong Una, javili su sjevernokorejski državni mediji.

Sjevernokorejski lider je prvi put poslije više od godinu dana prisustvovao testiranju rakete, prenosi Rojters.

- Testiranje je imalo za cilj konačnu potvrdu tehničkih specifikacija razvijenog hipersoničnog sistema naoružanja - javila je državna agencija KCNA.

Vlasti Јužne Koreje i Јapana prethodno su primijetile da je izvedeno “sumnjivo testiranje“, što su osudile vlasti u Vašingtonu i Tokiju, dok je generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio zabrinutost.

Ovo je drugi put za manje od nedjelju dana da je Sjeverna Koreja izvela ovakav test.

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un obećao je da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom, u vrijeme kada su pregovori sa Јužnom Korejom i SAD u zastoju.

Јužnokorejska vojska prethodno je saopštila da je Sjeverna Koreja ponovo ispalila neidentifikovani projektil ka Istočnom moru, nekoliko dana nakon što je lansirala hipersoničnu raketu.

Sjeverna Koreja je u srijedu prošle nedjelje saopštila da je izvela drugo testiranje hipersonične rakete.

EU osudila novo testiranje hipersonične rakete S. Koreje

 Evropska unija osudila je najnovije lansiranje sjevernokorejske hipersonične rakete, naveo je portparol visokog predstavnika EU za spoljne poslove i pozivao Pjongjang da “konstruktivno odgovori“ na spremnost SAD za diplomatiju.

- Nastavak proizvodnje ilegalnih sistema naoružanja od strane DNRK predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti i u suprotnosti je sa međunarodnim naporima da se obnovi dijalog i pomogne narodu Sjeverne Koreje - navodi se sinoć u saopštenju portparolke službe za spoljne politike Evropske unije Nabile Masralije.

EU želi da Sjeverna Koreja potpuno odustane od svog nuklearnog programa i programa balističkih raketnih projektila, navodi se u saopštenju i ističe da će 27-člani blok nastaviti da sprovodi sankcije protiv Pjongjanga i podsticaće druge da učine isto sve dok S. Koreja ne ispuni obaveze u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.