latinica  ћирилица
12/01/2022 |  09:05 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

"Mali atlas velikog svijeta" predstavljen čitaocima

Knjiga "Mali atlas velikog svijeta", koja je predstavljena na Han Pijesku, jedinstvena je po naslovu, malom broju stranica, ali i mnoštvu podataka i fotografija uklopljenih na odgovarajući način, navedeno je u recenziji.
Knjiga "Mali atlas velikog svijeta" - Foto: SRNA
Knjiga "Mali atlas velikog svijeta"Foto: SRNA

Autor ove knjige Milivoje Јanković naglasio je sinoć na promociji u Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" da "Mali atlas velikog svijeta" predstavlja geografsku čitanku, foto-album, svojevrstan priručnik i mali atlas.

On je naveo da se na 103 stranice nalaze svi najvažnijih podaci o planeti Zemlji, državama, prirodnim čudima i draguljima svjetske baštine, uz 75 fotografija i 14 geografskih karata, pet skica i 196 zastava.

Јanković je istakao da je ideja o malom atlasu u vrijeme raznih izvora i načina dolaska do geografsko-istorijskih podataka, nastala u želji da omogući najkraći pristup specifičnijim podacima o Zemlji, kontinentima, državama, gradovima, ostrvima, pećinama i drugim geografskim pojmovima.

On je ukazao da ga je, kao ranijeg profesora geografije, na ovaj korak ponukala i sve manja zastupljenost ovog nastavnog predmeta u srednjim školama, zbog raznih reformi u obrazovanju.

- Izjava visokog zvaničnika Srbije da je mala država Palau, površine 458 kilometara kvadratnih sa 21.000 stanovnika /što znači da je nešto malo veća od opštine Han Pijesak/, povukla svoj pristanak na priznanje Kosova, bila je presudna da ubrza posao oko štampanja knjige o najspecifičnijim fizičko-geografskim elementima, političko-geografskim i demografskim pokazateljima država, o čudesnom svijetu i sedam svjetskih čuda prirode - rekao je Јanković Srni.

On je istakao da se u njegovom atlasu kao evropska atrakcija našao i Hilandar.

Ozrenka Đurić Radulović, direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" na Han Pijesku, koja je organizovala predstavljanje knjige, naglasila je da je "Mali atlas velikog svijeta" prva takva publikacija koju je objavila ova ustanova, kao i izazov.

- Ovo nam govori da i male sredine kao što su Sokolac i Han Pijesak mogu da pruže zajednici puno - rekla je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, ova knjiga nastala je iz potrebe za jednim savremenim pogledom statističkih pregleda svih zemalja svijeta, jer su promjene u posljednjih stotinu godina tako brze i dinamične da ih je teško pratiti, te da društveno-ekonomska zbivanja, razvoj novih zemalja i regiona, preobražaj svijeta, nameću potrebu stalnog praćenja i dopunjavanja podatka.

- Mali atlas velikog svijeta" prva je štampana knjiga Milivoja Јankovića, penzionera sa Sokoca koji već ima pripremljenu za štampu monografiju "Јankovići - od Durmitora do Romanije - te prikupljeno više od 30.000 misli, izreka, mudrosti i poslovica koje će se, takođe, naći u jednoj od njegovih knjiga.