latinica  ћирилица
12/01/2022 |  09:38 ⇒ 09:39 | Autor: SRNA

Zbog omikrona promijenjena pravila testiranja i karantina u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke kojima je predviđeno da rezultate brzog antigenskog testa nije potrebno potvrđivati pi-si-ar testom, dok će karantin trajati sedam dana za bliske kontakte koji su vakcinisani ili preboljeli kovid 19 prije više od četiri mjeseca.

Iz Zavoda navode da su izmijenjene preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje omikron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih grupa.

Takođe, zbog potrebe održavanja funkcionisanja društva, zdravstvenog sistema i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantin licima kod kojih skraćivanje izolacije i karantina ne nosi veliki rezidualni rizik, rekli su iz Zavoda.

Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karantinu mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje na uzorku brisa nosa, a ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom u medicinskoj ustanovi.

Epidemiolog Zavoda Dijana Majer izjavila je za hrvatske medije da je, s obzirom na incidenciju, posljednjih sedmica bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera.

- Nije nužno da svi naprave pi-si-ar test kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnostikuje bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR testom - rekla je ona i dodala da je u posljednjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje metodom PCR, za šta se čeka i po nekoliko dana.