latinica  ћирилица
12/01/2022 |  10:54 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Јeni Ligtenberg zadužila sve u tadašnjem Srpskom Sarajevu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas poruku povodom smrti Јeni Ligtenberg koja je tokom proteklog rata boravila u humanitarnoj misiji na Palama.
Јeni Ligtenberg   (Foto: Arhiv) -
Јeni Ligtenberg (Foto: Arhiv)

- Porodica i prijatelji danas u Holandiji na posljednji počinak ispraćaju Јeni Ligtenberg, nedavno preminulu humanitarku i nepokolebljivog borca za istinu, koja je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata zadužila sve nas u tadašnjem Srpskom Sarajevu - navodi se u poruci gradonačelnika Ćosića.

Ćosić je podsjetio da je ova blaga, ali jaka i hrabra tada šezdesettrogodišnja žena, apotekarka u penziji, miran život u Amsterdamu 1993. godine zamijenila humanitarnim radom u nekadašnjoj vojnoj bolnici Koran na Palama, gdje je ostala sve do 1995. godine.

- Mnogo je svjedočanstava koja govore o njenoj posvećenosti našem narodu svakodnevnim zalaganjem u bolnici, ali i van nje kada je trebalo različitim stranim zvaničnicima objasniti da je tadašnji, na Zapadu opšteprihvaćeni narativ o ratu u BiH, pogrešan i da je istina nešto sasvim drugo - naveo je Ćosić.

On je istakao važnu ulogu ovog humanitarnog radnika što dokazuje i Orden Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske za doprinos bolnicama na Koranu i Kasindolu.

- Јeni Ligtenberg nas je napustila 8. januara u 92. godini, ali će iza nje zauvijek ostati njeno dobro djelo i njen ratni dnevnik, dragocjeno i nepristrasno svjedočanstvo na osnovu kojeg je snimljen i dokumentarni film "Јeni, malo svjetlo sa zapada". Veliko hvala za sve što je učinila za ovaj grad i njegov narod. Pamtićemo i poštovaćemo - naveo je Ćosić.