latinica  ћирилица
12/01/2022 |  11:00 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Pravosuđe da reaguje na dešavanja u Bužimu

Lider DNS-a Nenad Nešić pozvao je pravosudne organe BiH da hitno reaguju u vezi sa nedavnim ratnim pokličima, ikonografijom i pjesmama u Bužimu, kao i prijetećim izjavama ratnog komandanta u takozvanoj Armiji RBiH Hamdije Abdića Tigra.

Nešić je rekao da ovakvi potezi svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu, pogotovo što ratne parole uzvikuju mladi koji bi trebalo da se raduju životu, a ne da prizivaju rat i smrt.

On je dodao na tom planu da jedna teška riječ može upaliti varnicu i dovesti do tragedije.

- Svaka pomisao na zlo i sukobe mora biti u startu sasječena i sankcionisana. Nama trebaju vijekovi mira, izgradnje, razvoja, napretka. Svi zajedno, a posebno pravosuđe, moramo imati nultu stopu tolerancije na ovakve zle i nemile pojave poput jučerašeg događaja u Bužimu - naveo je Nešić.

On je u saopštenju DNS-a pozvao političare iz Federacije BiH da ne raspiruju mržnju i izbjegavaju tešku retoriku, te je istovremeno osudio sve nedavne provokacije bošnjačkog naroda koje su uputili pojedinci srpske nacionalosti.

Nešić je apelovao i na predstavnike međunarodne zajednice da osude ovakve nemile pojave i svojim autoritetom utiču da do njih ne dolazi.

- Sve usijane glave treba da se ohlade. Uvijek sam spreman prezreti, osuditi i tražiti najstrožu sankciju za svakog Srbina koji pozove na rat i prijeti drugima. Isto tako, molim kolege iz bošnjačkih partija da osude svoje sunarodnike koji se tako ponašaju. Svi zajedno moramo djelovati preventivno da se ne bismo kajali kolektivno - zaključio je Nešić.

Bošnjačka udruženja su juče u Bužimu organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče i zastave, veličajući akciju tzv. Armije RBiH u kojoj su stradali srpski civili.

Ratni komandant tzv. Armije RBiH Hamdija Abdić rekao je da prate situaciju u BiH, posebno u Republici Srpskoj ljuti što ne mogu ništa preduzeti, dodajući da će, ako institucije ne budu radile svoj posao, vjerovatno doći do onoga do čega je došlo 1992. godine.