latinica  ћирилица
12/01/2022 |  12:36 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Košarac: Političko Sarajevo da prestane da sije mržnju i unosi strah među građane

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac oštro je osudio ratnohuškačku retoriku predstavnika političkog Sarajeva i dijela javnosti u Federaciji BiH, te odbacio optužbe da su Republika Srpska i njeni zvaničnici destabilizujući faktor u zemlji.
Staša Košarac -
Staša Košarac

- Učestale optužbe da Republika Srpska proizvodi bezbjednosnu krizu nisu ništa drugo nego podmukla podvala sarajevske političke čaršije i njenih mentora iz dijela međunarodne zajednice. Političko Sarajevo, prepoznato kao falsifikator istorije, danas je postalo rekorder u podvalama - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da sukobe i krize prizivaju sljedbenici ratne politike Alije Izetbegovića i sarajevski ratni kadar, pri čemu paradoksalno i licemjerno optužuju Republiku Srpsku za destabilizaciju.

Košarac je dodao da takav kadar svakodnevno truje javni prostor ratnohuščakčom retorikom, šire mržnju, laži i dezinformacije.

- Zabrinjavajuće su poruke koje u proteklom periodu čujemo iz političkog Sarajeva. Svjesni smo provokacija i incidenata, posebno onih koje proizvode na terotoriji Republike Srpske, poput paljenja zastava, razbijanja spomen ploča i slično, ali nećemo nasjesti na njih. Time se bave nadležne institucije Republike Srpske na odgovoran način i u skladu sa zakonskim rješenjima - dodao je Košarac.

On je potcrtao da niko u Republici Srpskoj ne spominje rat, jer sukob bilo koje vrste nije opcija.

- Zašto politički predstavnici iz FBiH jasno ne iznesu stav o tome da sukobi nisu opcija?! Oni licemjerno optužuju Republiku Srpsku, dok istovremeno rade na mobilizaciji pojedinih struktura u FBiH koje zagovaraju rat, o čemu najbolje svjedoče ratni pokliči iz Bužima, prijetnje, javni istupi ratnog kadra i paravojnih uniformisanih jedinica - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da političko Sarajevo prestane da sije mržnju i unosi strah među građane Republike Srpske i Federacije BiH.

Košarac se posebno osvrnuo na, kako je naveo, nepotrebnu hajku političkog Sarajeva na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, posebno nakon obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

- Republika Srpska je ponosna na svoju policiju, koja profesionalno radi svoj posao i štiti sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu, bez obzira na to da li su u pitanju Srbi, Hrvati ili Bošnjaci - dodao je Košarac.

On je naglasio da institucije Republike Srpske i njeni politički zvaničnici vode politiku mira, politiku povratka u ustavni okvir i vraćanja oduzetnih nadležnosti Republici Srpskoj.

- Naša politika nije konflikt niti da naškodimo bilo kome, već da očuvamo ustavni kapacitet Republike Srpske i da je svakodnevno unapređujemo i razvijamo - poručio je Košarac.

On je istakao da bošnjačke političke predstavnike treba da zabrine činjenica da druga dva naroda, Srbi i Hrvati, nisu zadovoljni stanjem i odnosima u BiH.

- Republika Srpska definitivno nije ta koja ima problem sa poštovanjem Ustava i nadležnosti, te sa onim što pripada Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Opredijeljeni smo da se u mirnoj demokratskoj atmosferi razvijaju i Republika Srpska i FBiH, pri čemu nemamo problem s tim da se radujemo uspjesima FBiH. S druge strane, svjedoci smo da politika iz FBiH više nego često usporava razvoj Republike Srpske - naveo je Košarac.