latinica  ћирилица
12/01/2022 |  13:56 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Lakić: Na proslavu Dana Republike Srpske došli su svi koji je vole

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Valerija Lakić izjavila je Srni da su na proslavu Dana Republike Srpske došli svi koji vole Srpsku, koji su je stvarali i znaju koliko je žrtava palo za nju i njen današnji položaj u BiH.
Valerija Lakić (foto: youtube.com/HercegTelevizija) -
Valerija Lakić (foto: youtube.com/HercegTelevizija)

Povodom izjave narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da je bio pozvan na proslavu Dana Republike, ali da nije želio doći, Lakićeva ističe da Vukanović nije došao jer je smatrao da se ne može eksponirati na bilo koji način i ispromovisati za neko od mjesta u svojoj budućoj političkoj akciji.

Lakićeva je navela da činjenica da je svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske prisustvovao Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije daje veliki značaj.

Ona kaže da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nasuprot Vukanoviću znao da ocijeni koji je značaj toga što postoji Republika Srpska.

- Ona je stvorena u miru, odbranjena u ratu, a priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom kojim ima sve odlike jedne države, a to su zakonodavna, sudska i izvršna vlast, a to vjerovatno nekom smeta - kaže Lakićeva.

Kada je riječ o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da ne treba iritirati proslavom Dana Republike Srpske, Lakićeva kaže da ne zna o kojoj vrsti iritacije je riječ.

- Јer ako mi taj dan obilježavamo ističući zastave, pjevajući, pozivajući na mir na ljubav na garanciju svih kulturnih, vjerskih prava, ne znam u čemu je problem zašto bi to bilo iritantno - upitala je Lakićeva.

Ona kaže da zna da je "iritantan" taj 9. januar zato što je to pravoslavni praznik koji nekome ne odgovara, ali ističe da je činjenica da je na taj dan stvorena Republika Srpska.

- To je bio vid borbe za ostvarivanje prava Srba u BiH. Ne znam zašto bi to bilo iritantno. Ako nekome smeta taj 9. januar zato što je to pravoslavni praznik što je Republika Srpska stvorena na taj dan, to je zabrinjavajuće. Imamo pravo na dan proslave Republike Srpske koja je stvorena, međunarodno priznata - kaže Lakićeva.

Ona napominje da su Srbi u Hrvatskoj pogubljeni, izgubljeni, nema ih, a na Kosovu im se ne dozvoljava čak ni da osnuju zajednicu srpskih opština.

- Međutim mi imamo Republiku Srpsku u BiH, imamo zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, na čije atribute Nebojša Vukanović redovno udara i to plaćen tajkunskim prljavim novcem - rekla je Lakićeva.