latinica  ћирилица
12/01/2022 |  15:10 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

"Srbi su imali pravo na neradni dan povodom Dana Republike"

Srbi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH imali su pravo da koriste neradni dan povodom obilježavanja i proslave Dana Republike Srpske - 9. januara, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Vlada Srpske reguliše kada je radni ili neradni dan, što važi za sve Srbe koji rade u zajedničkim institucijama. Isto kao što FBiH odlučuje za Bošnjake i Hrvate, i mi tu ništa ne sporimo. Dakle, ljudi su koristili svoje pravo na pravi način. Ako drugi hoće još i na tome da "šilje" neke svoje politike - dobro, vidjećemo - rekao je je Dodik.

Dodik je poručio da ranije otkazane vojne vježbe Oružanih snaga i Vojske Srbije može doći na dnevni red samo nakon smjene ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića, koji je poništio odluku Predsjedništva. Dodao je da samo na taj način Predsjedništvo BiH može ponovo odlučivati o tome, nikako drugačije.

Srbi u Oružanim snagama svake godine imaju problem u vezi sa evidentiranjem neradnog dana 9. januara, istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

On je poručio da je to "ove godine eskaliralo do mjere da je u ponedjeljak došla naredba da se popišu svi koji nisu taj dan bili na poslu i da se vidi na koji način će to pravdati".

- To je ružna poruka zato što je to bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su nacisti popisivali Srbe, Јevreje, Rome. Svi koji su tog dana bili u kancelarijama ružno su se osjećali. Ukupni odnosi u Oružanim snagama bili su izuzetno korektni sve do momenta kada je u oktobru prošle godine Ministarstvo odbrane jednostrano i nekorektno otkazalo vojnu vježbu sa pripadnicima Vojske Srbije - poručio je Okolić.