latinica  ћирилица
12/01/2022 |  15:34 | Autor: SRNA

Galijašević: Zapad svjesno gura radikalne bošnjačke paravojne strukture u sukob i rat

Ekspert za bezbjednost, islamski ekstremizam i terorizam Dževad Galijašević izjavio je Srni da zapadne zemlje svjesno guraju radikalne bošnjačke paravojne strukture u sukob i rat da bi zbog toga sukoba optužili i kaznili Republiku Srpsku.
Dževad Galijašević - Foto: RTRS
Dževad GalijaševićFoto: RTRS

- Sarajevo ne želi politički sporazum sa Srbima, niti želi institucionalno odgovoriti na uravnotežene političke inicijative iz Banjaluke. Političko Sarajevo, tačnije SDA želi rat i želi srpsku krivicu kao opravdanje za primjenu zapadnih sankcija i drugih vrsta intervencionizma - pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, sva okupljanja paravojnih i parapolitičkih organizacija u dijelovima BiH u kojima praktično ne živi niko drugi, i koji su radikalno vjerski "očišćeni" od Srba i Hrvata, podstaknuta su i organizovana od SDA i iz Sarajeva.

- Istovremeno i "Zelene beretke", "Patriotska liga", bivši mudžahedini i vehabijski pokret su pokrenuli javno djelovanje i okupljanje, pa i pozive na mobilizaciju na preporuku zapadnih službi i američkih, britanskih i njemačkih diplomata u Sarajevu - rekao je Galijašević.

Pokušaj vlasti Republike Srpske da afirmiše i osnaži Ustav BiH, dodao je on, dobija odgovor iz koga se vidi neskrivena namjera da se Ustav BiH potpuno obesmisli i sruši po cijenu izazivanja novog građanskog rata.

- Praktično SDA i cijelo Sarajevo, iako je rat završen prije 26 godina, nije se nikada demobilisalo niti izašlo iz šinjela. Uvijek je regrutovalo ideološke i stvarne članove raznih paravojnih i parapolitičkih organizacija - ukazao je Galijašević.

On kaže da Muslimansko bratstvo, Al kaida, teroristička organizacija "Islamska država", "Patriotska liga", vehabije, bivši mudžahedini i teroristi, džihadisti koji odlaze u Siriju, svi zajedno kroz SDA predstavljaju isto što i "Zelene beretke" koje su se skupile u Bužimu i poslale prijeteće poruke, zloupotrebljavajući i djecu.

- Dakle, ovo nije početak neke nove mobilizacije, nego potvrda da je to proces koji se ne prekida. To jeste, međutim, nova preteća poruka koja treba dodatno stimulisati još više novih radikalnih islamista u zemlji i svijetu da učvrste front antisrpskog i antihrvatskog djelovanja - istakao je Galijašević.

On ukazuje da je ovo nastavak već viđene politike i prijetnji koje je uputio lider SDA Bakir Izetbegović, najavljujući "odlučno djelovanje islamskog svijeta".

- Mahanje ratnim zastavama i stupanje na scenu primitivnih fanatika, otkriva nespremnost političkog Sarajeva na vođenje bilo kakve političke debate o budućim institucionalnim akcijama i političkim procesima u zemlji. Za ovakvu islamističku i antievropsku politiku oni, na žalost, dobijaju otvorenu podršku državnih i nedržavnih subjekata sa Zapada - ocijenio je Galijašević.

On je ukazao da se i na ovaj način, raznim postrojavanjima i mobilizacijama, kao i ratnohuškačkim porukama punim radikalnog islamskog naboja u ime svih, i Bošnjaka i svih muslimana, šalje hrišćanima i Srbima i Hrvatima prijeteća poruka da razgovora među političkim predstavnicima naroda nema i da ga neće ni biti, ali da može biti rata.

- "Zelene beretke", praktično kao megafon političkog i militantnog Sarajeva, odgovaraju na političke inicijative iz Banjaluke i Mostara prijetnjom ratom i javno proklamovanom mobilizacijom - konstatovao je Galijašević.

Kroz ovakve objave, naglasio je on, u uslovima opšte geopolitičke konfrontacije globalnih sila, mala, podijeljena i strateški nebitna BiH iskazuje volju SDA da nastavi srljati u novi građansko-vjerski rat.

- Sa medija, iz političkih krugova i zajedničkih institucija stižu iste poruke mržnje i prizivanja rata, a iza njih, ponovo i ponovo stoji SDA i njene parapolitičke i paravojne organizacije. U Sarajevu se, dakle, opet čuju stare ratne trube i manifestuje vjerska mržnja, a to ipak nije ništa novo, samo je brutalnije i otvorenije - poručio je Galijašević.