latinica  ћирилица
12/01/2022 |  15:37 ⇒ 18:16 | Autor: sputniknews.com

Teška diskusija: Rusija i NATO se ne slažu oko Ukrajine i evropske bezbjednosti

Na sjednici Savjeta Rusija-NATO vođena je teška diskusija u ključnom momentu za evropsku bezbjednost, a među stranama ostaju ozbiljna neslaganja, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg nakon sjednice Savjeta Rusija-NATO u Briselu.
Zastave NATO i Rusije (foto:  @USNATO) -
Zastave NATO i Rusije (foto: @USNATO)

- Veoma smo ozbiljno i direktno razmijenili mišljenja o situaciji u Ukrajini i pitanjima evropske bezbjednosti. Postoje značajna neslaganja između Rusije i NATO-a po tim pitanjima - precizirao je on.

Rusija je pozvala NATO da odustane od prijema Ukrajine u organizaciju, ali je Alijansa odbila da pravi kompromis o širenju, rekao je Stoltenberg, istakavši da samo Ukrajina i 30 zemalja NATO-a mogu rješavati da li će zemlja biti članica Alijanse, te da Rusija nema pravo veta.

- Saveznici su, sa svoje strane, potvrdili politiku "otvorenih vrata" NATO-a i pravo svake države da bira sopstvene dogovore o pitanjima bezbjednosti - istakao je šef NATO-a.

NATO spreman da razmotri predlog o raketama

Stoltenberg je diskusiju ocijenio kao otvorenu i korisnu, dodajući da su NATO saveznici usmjereni na napredak u odnosima sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, Alijansi i Rusiji je teško da postignu dogovore, ali je NATO spreman da sjedne za pregovarački sto radi diskusije sa Moskvom.

On je dodao da je Alijansa zainteresovana za razgovore sa Rusijom o kontroli naoružanja, sajber-bezbjednosti, transparentnosti i obnovi rada predstavništava.

- NATO je tokom sastanka stavio do znanja da smo spremni na niz sastanaka o širokom spektru pitanja, uključujući rakete i obostrana ograničenja raketa koje se mogu kontrolisati, u Evropi - rekao je on i napomenuo da je Alijansa spremna na razmatranje pitanja nuklearne politike.

Kako kaže, ruska strana je dala do znanja da nije spremna da danas zakaže sastanak, ali je pozdravio njenu spremnost na dijalog.

S tim u vezi, saopštio je da NATO i Rusija namjeravaju da održe nove sastanke kako bi povećale transparentnost vojnih vežbi, nivo sajber-bezbjednosti, kontrole naoružanja.