latinica  ћирилица
12/01/2022 |  16:40 ⇒ 17:16 | Autor: Agencije

Investitori iz Katara odustali od izgradnje hotela kod Tivta

Ni protekla godina nije donijela nikakav pomak u realizaciji obećavanog projekta izgradnje luksuznog rizorta "Iza horizonta" u uvali Pržno kod Tivta.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Kako list Vijesti nezvanično saznaju, investitor, katarska državna kompanija Katari Diar, definitivno je odustala od ovog projekta i na stranom tržištu već neko vrijeme pokušava da nađe kupca za atraktivni zemljišni kompleks.

Ovaj kompleks, vrijedan više od 270 miliona evra, trebalo je, prema ranijim čvrstim najavama investitora iz Katara, da bude izgrađen i stavljen u funkciju 2014. godine, ali u jednoj od najljepših uvala na crnogorskom primorju nije urađeno apsolutno ništa, osim što je srušen stari veliki hotel "Plavi horizont", koji je četiri decenije bio obilježje Pržna.

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji prioriotetnih projekata iz oblasti turizma koju je pred Novu godinu usvojila crnogorska vlada, piše da je u dosadašnju realizaciju projekta "Iza horizonta" katarski investitor od 2010. do sredine prošle godine uložio ukupno 73,9 miliona evra.

- Sporija realizacija projekta je uslovljena sudskim sporovima sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na dvije katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak ekspropijacije. Prema navodima investitora i epidemiološka situacija prouzrokovana pojavom koronavirusa i mere za sprečavanje njegovog širenja su uticale i na planiranu dinamiku kada su u pitanju aktivnosti na realizaciji projekta", piše u vladinom dokumentu.

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata u uvali Pržno investitori iz Katara su u januaru 2010. kupili za 25 miliona evra od tivatskog HTP Primorje, i u tu transakciju bila je uključena i atraktivna imovina tivatske firme u Bonićima, na mjestu stare ciglane Račica.

Katarski investitori su u međuvremenu preprodali plac u Bonićima jednoj crnogorskoj kompaniji koja je za tu lokaciju razvila projekat manje luksuzne marine i hotela, a u čiju bi realizaciju trebalo da uđe sa renomiranim partnerima iz Luksemburga. Što se Pržna tiče, tu do danas "ni lopata nije zabodena", iako su Vlada i sve bivše lokalne vlasti u Tivtu u proteklih 12 godina, prihvatili sve želje Katari Diara, te su plansku dokumentaciju i mnoge druge stvari prilagodili svemu što je ta kompanija tražila. Po još uvijek aktuelnoj planskoj dokumentaciji urađenoj po željama Kataraca, u Pržnu je predviđena gradnja luksuznog hotela ranga pet zvjezdica sa 168 smještajnih jedinica, vile i depandansi sa 78 smještajnih jedinica, spa-centar, bazeni, restorani, teniski klub sa terenima, plažni bar, obalno šetalište... Da bi se to realizovalo, 2013. godine je ЈP Morsko dobro sa Katari Diarom potpisalo i ugovor o korišćenju akvatorijuma i obale u uvali Pržno i to prirodno dobro je na 30 godina dato u zakup katarskoj kompaniji, za naknadu od 50.000 evra godišnje.

Dvije godine kasnije, Vlada je dala i formalnu saglasnost katarskoj firmi za "izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekta od opšteg interesa" – mješovitog rizorta Plavi horizont, da bi 2018. Katari Diar dobio i ukupno pet građevinskih dozvola za izgradnju većine u Pržnu planiranih novih objekata.

Međutim, kako gradnja nijednog od njih nije počela u zakonskom roku od godinu dana nakon izdavanja dozvola, važenje svih tih dozvola je prestalo.

Katari Diar je u međuvremenu otpustio skoro sve zaposlene koji su radili u crnogorskoj ćerki-firmi te kompanije Katari Diar hotel Investment Montenegro koja trenutno ima samo jednog zaposlenog.