latinica  ћирилица
12/01/2022 |  17:58 ⇒ 19:45 | Autor: RTS

Vojska Srbije angažovana na raščišćavanju snježnih nanosa sa puteva (FOTO)

Nakon obilnih snježnih padavina koje su zahvatile velike dijelove Srbije, pripadnici Vojske Srbije angažovani su ovih dana, uz redovne zadatke, i na raščišćavanju snježnih nanosa sa puteva u sektorima odgovornosti svojih jedinica.
Srbija: Vojska čisti snijeg - Foto: TANЈUG
Srbija: Vojska čisti snijegFoto: TANЈUG

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović istakao je da je Vojska Srbije uvijek tu da pruži pomoć srpskom narodu gdje god i kada god je to potrebno, bez obzira na vremenske uslove, pristupačnost terena ili težinu situacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Oni nikada ne pitaju koliko je težak zadatak, samo gdje treba da se zapute i pomognu. Uvijek su tu za naš narod i za našu Srbiju. Želim da im se i danas zahvalim na njihovoj posvećenosti i radu - rekao je Stefanović.

Pripadnici Vojske prioritetno su angažovani na održavanju prohodnosti saobraćajnica u Kopnenoj zoni bezbjednosti i prilaza do vojnih objekata na teško pristupačnim planinskim terenima, gdje na pojedinim mjestima visina snježnog pokrivača prelazi i jedan metar.

Time se ujedno stvaraju uslovi za nesmetano i bezbjedno snabdijevanje i manevar jedinica Vojske Srbije, ali se i mještanima planinskih sela, kojima su ovi putevi jedina veza sa ostatkom svijeta, omogućava pristup sistemu zdravstvene zaštite i snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, navodi Ministarstvo.

Radove izvode pripadnici inžinjerijskih jedinica putne specijalnosti, koji, kako se ističe, svakodnevnim angažovanjem na raščišćavanju putnih komunikacija uz upotrebu inžinjerijskih sredstava unapređuju i svoju osposobljenost za realizaciju namenskih zadataka.

Održavanje prohodnosti putnih komunikacija omogućeno je pravovremenim razmještajem i planskom upotrebom inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije, koje i ovoga puta pokazuju da su spremne i sposobne da pruže podršku angažovanim snagama i pomoć građanima kada god je to potrebno, zaključuje se u saopštenju.