latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:07 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Mostarske plakete Nelsonu i Satleru podijelile gradsku vlast (VIDEO)

Iako su prethodnih dana u Mostaru pljuštale varnice na relaciji SDA- HDZ u vezi sa zakazivanjem svečane sjednice Gradskog vijeća i dodjele plaketa ambasadorima Eriku Nelsonu i Јohanu Satleru, ipak je izbjegnut skandal većih razmjera. Sjednica je održana, plakete “Počasni građanin Mostara” uručene, ali bez prisustva tri od četiri vijećnika iz srpskog, i jednog iz hrvatskog naroda. Da li gorak ukus svečane sjednice upućuje na odnose u koaliciji ili hvatanje zaleta pred razgovore o izmjenama Izbornog zakona?
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Do sinoć su gradonačelnik Mario Kordić i HDZ-ovi vijećnici obećavali da neće doći na sjednicu, koju je, kako su tvrdili, mimo Poslovnika i protivljenja dva potpredsjednika, sazvao predsjednik Salem Marić. Јutros je ipak HDZ stigao, doduše, u okrnjenom sastavu. Šta je ili ko prelomio odluku, nisu saopštili. Gradonačelnik Kordić rekao je da je odluka o dodjeli plaketa bila jednoglasna, ali, ipak, ostaje doza gorčine zbog isključivosti u načinu sazivanja.

- Volio bih da smo u punom sastavu svi, ovdje u Gradskom vijeću, nažalost, zbog okolnosti koje su se desile posljednjih 15-20 dana, nismo prisutni - rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara. 

Potpredsjednici Ivan Zelenika, iz HDZ, i Velibor Milivojević, iz SNSD-a, još dva vijećnika iz kluba Srba i jedan iz kluba Hrvata, nisu prisustvovali. Ne odriču zasluge dvojici ambasadora za napredak u Mostaru.

- Ne znam razloge, ali mogu poretpostaviti iz kojih razloga nisu prisutni zamjenk predsjednika Vijeća, žao mi je što nisu došli - rekao je Salem Marić predsjednik Gradskog vijeća Mostar. 

Marićeva odluka je dosljednost samovolje politike SDA i navodnih boraca za prava, koja postaje generator nestabilnosti i u Mostaru i u BiH, uzvratio je Milivojević.

- Gospodin Salem Marić može da aludira i da pravi konstrukcije kako želi, ali kao predsjednik Gradskog vijeća mora da brani i da zastupa Poslovnik, prvo je trebao da ispoštuje odrednebe Poslovnika, pa onda da izvlači zaključke i priča o svojim neposlovničkim postupanjima u Gradskom vijeću - poručio je Velibor Milivojević, potpredsjednik Gradskog vijeća Mostar. 
Žaljenje su izrazila i dva ambasadora, ne upuštajući se u razloge.

- Nespretna je okolnost što oni koji su prisutni danas, ne odražava u potpunosti jednoglasnu odluku o dodjeljivanju priznanja ambasadoru Satleru i meni - naglasio je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH. 

Satler nije direktono odgovorio na pitanje hoće li i EU, nekom od političara, uvesti sankcije, ali je rekao da napredak u BiH treba graditi po ugledu na Mostar.

- Јasno je bilo iz izjava koje su dolazile ovih dana iz Brisela, da imamo i mrkve i štapove, sankcije postoje kao jedno sredstvo, ali ono što mi radimo, kao diplomate, jeste da spajamo ljude - poručio je Јohan Satler, asmbasador i specijalni predstavnik EU u BiH.

Odlazeći ambasador Erik Nelson je potvrdio da će izbora u BiH biti ove godine, iako zna da tek za koji dan, između HDZ i SDA, slijede razgovori o izmjenama Izbornog zakona. Podsjećanja radi, akteri su izmjene Izbornog zakona trebalo da završe do kraja 2020.godine.