latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:44 | Autor: SRNA

Berlinale u skraćenoj formi i pod maskama

Berlinski filmski festival počinje narednog mjeseca, ali samo sa pola kapaciteta mjesta za sjedenje, a od posjetilaca će se zahtijevati da se pridržavaju strogih protokola zbog virusa korona, saopštili su danas organizatori.
Berlinale (foto:twitter) -
Berlinale (foto:twitter)

Organizatori Berlinala su se trudili da se festival održi u bezbjednom okruženju nakon što je prošle godine bio onlajn i s obzirom na to da se varijanta omikron brzo širi u Njemačkoj,

Berlinale počinje 10. februara, a kulminira ceremonijom dodjele nagrada 16. februara na kojoj će biti uručeni Zlatni i Srebrni medvjed, što znači da će biti nešto kraći od planiranog. Festival obično traje desetak dana.

Četiri dana nakon toga festivalski filmovi će se prikazivati u bioskopima širom prestonice u javnim projekcijama.

Kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, kapacitet sjedišta u festivalskim bioskopima biće smanjen za 50 odsto i neće se održavati žurke ili javni događaji, iako će u premijernim bioskopima biti upriličena smanjena verzija crvenog tepiha, rekli su organizatori.

Publika će morati da se vakciniše ili da pokaže dokaz o oporavku od kovida ili negativan test, kao i da nosi masku.

- Želimo da festival pošalje signal čitavoj filmskoj industriji, bioskopima i gledaocima filmova i kulturi u cjelini. Treba nam bioskop, potrebna nam je kultura - rekla je njemačka ministarka kulture i medija Klaudija Rot.