latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:58 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Sarajevo krenulo u progon srpskih oficira (VIDEO)

Sarajevo je krenulo u progon srpskih oficira iz Oružanih snaga BiH koji su prisustvovali obilježavanju Dana Republike u Banjaluci. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je da ne postoji disciplinska ni krivična odgovornost srpskih oficira i zamjenika ministra odbrane jer im je na osnovu zakona uputio pozive i oni su bili dužni da se odazovu, dodajući da najavljeni proces od strane ministra Sifeta Podžića služi samo za dnevno političku svrhu.
Svečani defile - Foto: RTRS
Svečani defileFoto: RTRS

Kompletan srpski, komandni kadar u Oružanim snagama kao i zamjenik ministra odbrane suočavaju se sa disciplinskim postupkom a nisu isključene ni krivične prijave jer su 9-og januara sjedočili veličanstvenom obilježavanju Dana Republike Srpske. U svojevrsnom progonu srpskih oficira posebno je revnostan ministar Sifet Podžić, ratni oficir tzv ARBiH. "Prljavi" istražni posao povjerio je načelniku Zajedničkog štaba generalu Senadu Mašoviću, ratnom komandantu zloglasne Sedme muslimanske brigade.

- Moglo se vidjeti da je na žalost i pet pripadnika OS i moj zamjenik Mirko Okolić da su prisustvovali tom događaju obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske - poručio je Sifet Podžić, ministar odbrane u Savjetu ministara.

Zamjenik ministra odbrane, kao i srpski generali iz Oružanih snaga u Banjaluci odazvali su se na poziv svog komandanta, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Njihova krivica bila bi da su se oglušili o naredbu.

- Ljudi nisu odgovorni ni krivi, to je pokušaj držanja tenzija, dakle neće se ništa desiti, apsolutno bilo kakve procedure koje se provode su bezbnačajne i imaju dnevno politički karakter - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjdništva BiH.

Srpski oficiri pitaju kakav bi to general, Srbin, pravoslavac bio po volji ministra Podžića i generala Mašovića. Ako je mjerilo da ne prisustvuju obilježavanju Dana Rapublike moraće da traže druge oficire Srbe. Ne plaše se discipilnkog postupka, ali nemaju dozvolu da istupe pred kameru, protiv Mirka Okolića disciplinski postupak nije ni moguć jer je član Savjeta ministara i ne odgovara Podžiću.

- Protiv mene je pokrenuo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH a vidjećemo kako će se to završiti - rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

Ako u Tužilaštvu pažljivo iščitaju zakone utvrdiće da nema krivične odgovornosti Okolića, a ni srpskih generala, kaže Dušanka Majkić jer su vojna lica dužna da se odazovu pozivu člana Vrhovne komande, u konkretnom slučaju srpskog člana Predsjedništva, a Milorad Dodik je legalno izabrani član. Takođe, u sastavu OS nalazi se Treći pješadijski Republike Srpske puk koji baštini tradiciju VRS.

- Umjesto da se u MO i Zajedničkom štabu bave pojavom "Zelenih beretki" od kojih su neki u uniformama OS Sifet Podžić i Senad Mašović radije bi da sankcionišu Srbe u MO i Zajedničkog štabu makar ui neosnovano - kaže Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Najava ponovnog aktiviranja Zelenih beretki i paradiranje paravojnih snaga u Bužimu, među kojima ima i lica sa uniformama OS BiH ne brine revnosnog ministra Podžića i za Bosnu zabrinute međunarodne zvaničnike, ali im veoma smeta defile Policije na Dan Republike i prisustvo srpskih oficira iz OS.

- Nekorektamn odnos, nama kažu kada policijske snage izađu na ulicu a na ulici su svaki dan onda je to problem a nije naoružavanje i novo formiranje Zelenih beretki i ta manifestacija u Bužimu ne izazav nikavu rekaciju ali mi smo na to navikli - dodao je Dodik.

Stupajući na dužnost ministra, prije dvije godine Sifet Podžić se malo zaboravio i sve prisutne pozdravio ratnim pokličem tzv ARBiH...Pozdrav domovini. Izvinio se i prošao bez sankcija. Nikada nije do kraja dovršio disciplinske postupke protiv bošnjačkih pripadnika OS koji su javno omalovažavali Srbe i Republike Srpske, prošle godine samovoljno je otkazao prethodno dogovorenu vježbu s vojskom Srbije, bošnjački poslanici spriječili su njegovu smjenu. To mu je dalo krila i krenuo je u obračun sa srpskim oficirima, koji mu poručuju... Sifete, stani dok je vremena.