latinica  ћирилица
12/01/2022 |  19:21 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Raste broj zaraženih u Srpskoj (VIDEO)

Sve je veći broj zaraženih virusom korona u Srpskoj. Od testirana 1.152 uzorka korona je potvrđena kod 577 osoba. Od posljedica zaraze preminulo je 13 osoba.

U FBiH čak 1.822 oboljela, u Brčkom 178, tako da je u BiH zabilježen rekordan broj novozaraženih od početka pandemije, čak 2.577 novih slučajeva.

Za razliku od prethodnih, omikron soj se brže širi. Iako su simptomi blaži i brže prolaze, ovaj soj, upozoravaju ljekari, kruži uporedo sa delta sojem.

U odnosu na decembar, broj pregleda u Urgentnom centru Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske je udvostručen.

U posljednja 24 časa pregledano je 130 pacijenata, hospitalizovano 33, a 90 odsto pacijenata na bolničkom liječenju su nevakcinisane osobe, srednje i mlađe životne dobi.

- Trenutno je u cijelom Kliničkom centru hospitalizovano 185 pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom, od čega je 30 vitalno ugroženih pacijenata, odnosno koji se nalaze na respiratoru. Oko 80 pacijenata zahtijevaju neki vid kiseonične potpore - izjavio je šef Kovid tima centralnog medicinskog bloka UKC-a Srpske Siniša Milovanović.

U Bijeljini već 11. dan od ukupnog broja testiranih uzoraka, više od 90 odsto je pozitivnih na virus korona.

- Samo u jučerašnjem danu je od 114 koji su testirani PCR metodom 112 pozitivno. To nam govori da je 98,99 posto zaraženosti. Brzim antigenskim testovima koji su rađeni u našoj ustanovi, od 77 brzih antigenskih, 77 je bilo pozitivno - naglasila je direktorka Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin.

Sve više mladih zahtijeva hospitalizaciju i u prijedorskoj regiji.

- Sve je više mladih zaraženih ljudi, veliki je broj pacijenata. Ogroman je napad na primarno zdravstvo. Imamo sreću da nam kliničke slike nisu toliko loše te ćemo valjda uspjeti da se izborimo - izjavio je ljekar u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Grad Miloš Grujić.

- Naša infektološka ambulanta je jako opterećena. Infektolog koji radi dnevno pregleda po 20, 30, nekada i 40 pacijenata - rekao je direktor bolnice "dr Mladen Stojanović" Prijedor Andrija Vukotić.

Sve veći pritisak i na zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu. Kovid ambulanta Doma zdravlja ponovo bilježi rekorde po broju pacijenata.

Zabrinjava i činjenica da rezultati testova urađenih nakon praznika tek prispjevaju, pa brojevi ne odražavaju stvarno, pogoršano epidemiološko stanje.

- Apel da se poštuju mjere i građani vakcinišu. Možemo očekivati značajan skok, broj pacjenata utrostručen, rekord, za jedan dan više od 120 - upozorio je direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dejan Šešelj.

Poražavajuća statistika i u Brčkom. Od početka godine zaraženo je 850 lica. Preminulo je 14.

- Dnevno mi u Kovid i Trijažnoj ambulanti imamo preko 300 lica koja se javljaju, a pozitivnih imamo skoro 100 - izjavio je šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Sead Šadić.

Za razliku od prethodnih, omikron soj širi se poput požara, objašnjavaju ljekari.

Iako ne izaziva tešku kliničku sliku, a simptomi slični gripu brzo prolaze, ovaj soj cirkuliše uporedo sa delta sojem.

To objašnjava, kažu, povećan broj inficiranih i pacijenata u bolnicama. Apeluju na građane da se zaštite vakcinisanjem, uz podsjećanje da, kako kažu, nikad nije kasno.