latinica  ћирилица
12/01/2022 |  20:10 ⇒ 13/01/2022 | 06:29 | Autor: RTRS

Slobodan Malešević i Branislav Vuković više od 100 puta darivali krv (VIDEO)

Slobodan Malešević (62 )i godinu dana mlađi Branislav Vuković iz Bijeljine su među sedam dobrovoljnih davalaca krvi iz Republike Srpske - dobitnika plakete Svetog Stefana, koju im je povodom Dana Republike uručila predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Dragocjenu tečnost darivali su više od 100 puta, a to će, kažu, nastaviti da čine, dok god ih zdravlje služi.
Darivanje krvi - Foto: RTRS
Darivanje krviFoto: RTRS

Slobodan i Branislav na listi su dobrovoljnih davalaca krvi od punoljetstva, pa ne čudi što su kapi koje život znače, darovali više od 100 puta.

Ova humana navika sastavni je dio njihovih života koju praktikuju svakih tri do pet mjeseci.

Branislavljevim venama teče B pozitivna krvna grupa, a Slobodanovim nulta negativna.

Zahvaljujući humanosti ostvarili su i doživotna prijateljstva. Slobodan je rizikovao i život da bi spasio druge, pa je tako u 15 dana dva puta dao krv.

Krv će darivati dok god im to zdravlje dozvoljava. Plaketa koje su dobili za 30. rođendan Republike najveće je priznanje koje zauzima počasno mjesto u njihovim domovima.

Branislav je, osim po darivanju krvi, poznat i po tome što je 2005. godine spasao tri djevojke iz Tuzle od utapanja u Drini.

Humanost im je, kaže, porodično u venama, pa je odlučio i da se upiše na listu donora organa, da bi i nakon smrti nekome spasio život.

Opširnije pogledajte u videu.