latinica  ћирилица
12/01/2022 |  20:45 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

U Britaniji pronađen fosil star 180 miliona godina (VIDEO)

Јedno od najvećih paleontoloških otkrića je fosilni ostatak morskog čudovišta, dug 10 metara i težak skoro jednu tonu, najveći i najkompletniji skelet do sada otkriven u Velikoj Britaniji. Njegova starost procjenjuje se na 180 miliona godina.

Velikog morskog reptila iz porodice ihtiosaurusa pronašao je DŽo Dejvis tokom rutinskog isušivanja ostrva u Rutlandskom vodenom rezervoaru u februaru prošle godine, dok je njegova ekskavacija izvršena tokom avgusta i septembra.

Ovo nije prvi fosil ihtiosaurusa pronađen na ovom mjestu. Dva manja i nekompletnija skeleta pronađena su tokom izgradnje rezervoara, tokom sedamdesetih godina.

Prvi fosil ihtiosaurusa pronašla je lovac na fosile, Meri Ening, početkom 19. vijeka. Nazvani su "morski zmajevi", zbog velikih zuba i očiju. Po obliku tijela podsjećaju na delfine.

Pretpostavlja se da su se pojavili prije 250 miliona godina, a izumrli prije 90 miliona godina. Njihova prosječna dužina iznosila je od 1 do 25 metara.

Poređenja radi, trenutno najveće morske životinje su antarktički plavi kitovi koji mogu da narastu i do 30 metara.

Najdžel Larkin, specijalista za paleontološku konzervaciju, smatra da će, zahvaljujući ovom otkriću, saznati mnogo više o životu ovih stvorenja.

 - Značajno je što ovdje možda imamo i ostatke stomačnog sadržaja, tako da ćemo moći da otkrijemo čime se ova životinja hranila, da li je bila ženka i da li je nosila potomke, jer možda u njoj nađemo i ostatke embriona. U svakom slučaju, saznaćemo mnogo više o životu ihtiosaurusa i vremenu u kojem su živjeli - naglasio je Larkin.

Nadaju se da će "Rutlandski morski zmaj", nakon što otkrije svoje tajne, biti izložen u javnosti.