latinica  ћирилица
12/01/2022 |  21:16 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Kesić: DŽaferović ide predaleko poređenjem Srba sa nacistima

Politički analitičar Obrad Kesić ocijenio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović ide predaleko poredeći svečani defile u Banjaluci sa maršom nacista, budući da je poznato da je veliki broj Bošnjaka bio u vojsci Nezavisne Države Hrvatske.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

- To je pokušaj revizije istorije što vrijeđa žrtve među Srbima i drugim antifašistima tokom Drugog svjetskog rata. Piše se nova istorija na štetu srpskog naroda - rekao je Kesić za RTS.

On je napomenuo da su velike sile potvrdile postojanje BiH sa dva entiteta i u njoj Republike Srpske koja će opstati sve dok postoji srpski narod.

Kesić je ocijenio da BiH, kao država ne može da opstane "kao u braku gdje suprug vrijeđa suprugu govoreći da je ružna i glupa i onda očekuje da ga ona voli".

On je naveo da su narodi u BiH daleko jedni od drugih, ali da to ne znači da nema prostora za dogovor, a za to je potrebna dobra volja među političarima, da priznaju da je Republike Srpska realnost.

Kesić je naglasio da u Banjaluci postoji odlučnost da vrate nadležnosti, navodeći da Dejtonski sporazum nije prelazno rješenje, već mora da se primjenjuje sve dok se potpiše nešto novo.

Smatra da u slikama iz Bužima, gdje su bošnjačka udruženja organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče "Alahu ekber", nema ničega novog, bez obzira da li se obilježava zvanični ili nezvanični događaj.

- Ali u kontekstu trenutka, međunarodna zajednica bi trebalo da ima iste aršine - da ne komentarišu pjesmu pripadnika SAЈ-a Republike Srpske i da ćute na pjesme iz Bužima uz ratne zastave takozvane Armije BiH - rekao je Kesić.