latinica  ћирилица
12/01/2022 |  21:52 ⇒ 22:09 | Autor: RTS

Vučić: Nacionalizam u porastu u cijelom regionu; Rat nikome dobro nije donio

Sarajevu pošaljemo sve krivične prijave, a odgovor je ništa, izjaio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS.
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC)Foto: TANЈUG

- Mi smo sve to njima uručili, svi su dobrodošli u Srbiju, nema tajnih prijava, sve znaju u Sarajevu. Tražimo bolje odnose. Na sve to održe skup u Sarajevu i mene napadaju što sam bio u Banjaluci, a nisam ni bio. To vam tako ide. Da ne govorim o tome da je član Predsjedništva BiH, a očekujete poslije toga da nema reakcije, da to što su se u Banjaluci skupili kleronacionalističke, uporedio sa nacistima iz Kristalne noći. Legalne organe Srpske koje postoje u skladu sa Dejtonom - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da "Dan poslije zelene beretke, na to nema reakcije".

- Da vrijeđate srpski narod, koji ima mnogostruko veće žrtve i optužujete ga za nacizam, znate li šta to znači? Na koliko je kilometara Јasenovac, najveće stratište na prostoru bivše Јugoslavije? Mi ćemo da se ponašamo odgovorno. Spustio sam glavu pred srebreničkim žrtvama, samovoljno, samoinicijativno, položio cvijet. Kada sam bio izložen linču i ostalim neprijatnostima, nisam spustio glavu, namjerno, držao sam do ponosa Srbije i časti zemlje koju sam predstavljao - istakao je Vučić.

Vučić je poručio da je "naše da se prema muslimanima i Bošnjacima odnosimo bratski, da ne pričamo o manjinama i većinama, da ih poštujemo i čuvamo".

- Rat nikome dobro nije donio. Neću nijednoj majci dijete da vratim u kovčegu, daću sve od sebe - izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je upozorio da je nacionalizam u porastu svuda u regionu.

- To je slučaj u nekoliko posljednjih godina. Prošle su generacije, starimo mi koji znamo šta su sukobi i ratovi. Dolaze nove generacije koje to ne znaju, Srbi koji imaju osjećaj da su uvijek bili poniženi, prokazani, i da je vrijeme za našu ili njihovu pravu. A kod drugih, kad god Srbija jača i nije na koljenima, ne kleči i ne leži, osjećate stvarni osjećaj straha i političku kampanju za unižavanje Srba - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da "nacionalizam ne mora da bude ružna riječ, ako je ljubav prema naciji, ali je šovinizam ružna pojava".

- Mi njima govorimo "nož, žica, Srebrenica" u digitalnim zidovima, oni su mnogo moćniji nego pravi, mnogo više ih ljudi vidi nego pravi zidovi. Oni nama "genocidna tvorevima Republika Srpska". To jedni drugima govorimo svaki dan u desetinama hiljada tvitova, postova. Kako da nikad o tome nismo govorili? Danas sam govorio šta se priča u kafanama. Tražio sam izvještaj BIA i MUP. Nema kafane u kojoj tuča nije izbila u Priboju. Nešto se uvuklo u ljude - izjavio je Vučić.