latinica  ћирилица
13/01/2022 |  08:46 | Autor: TANЈUG

Naučnici: Okeani nikada u istoriji nisu bili topliji

Svjetski okeani su sve topliji, a njihove temperature nastavljaju da rastu, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Koloradu.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Prošle godine su zabilježene najviše temperature okeana u istoriji mjerenja, što je šesta godina zaredom kako je oboren ovaj rekord. Naučnici navode da je glavni razlog globalno zagrijavanje, odnosno klimatske promjene.

- Temperature okeana neumoljivo rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem - rekao je klimatolog Kevin Trenbert iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu.

Toplije okeanske vode utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava. Zagrijana okeanska voda se širi prema sjeveru i jugu te razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što pak utiče na porast nivoa mora.

Okeani apsorbiraju oko trećine ugljen dioksida nastalog zbog ljudskih aktivnosti zbog čega dolazi do njihovog zakiseljavanja.

Ovaj proces uništava koraljne grebene koji su dom četvrtini svjetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, piše Gardijan.

Kako se svijet zagrijava zbog izgaranja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote. Okeani su tako apsorbovali više od 90 odsto toplote proizvedene tokom posljednjih 50 godina, privremeno na taj način štiteći floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura.

Količina toplote koju upijaju okeani je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gdje se događa najveći dio zagrijavanja, apsorbovalo 14 zetadžula toplote više nego 2020.

Poređenja radi, svjetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0.5 zetadžula. Drugim riječima, količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od cjelokupne svjetske proizvodnje električne energije.

- Sve dok ne dođemo do nulte emisije štetnih gasova, okeani će nastavljati da se zagrijavaju. Nastavićemo da rušimo temperaturne rekorde - rekao je klimatolog Majkl Men sa Univerziteta Pen Stejt.

Dugotrajno zagrijavanje okeana najviše je izraženo u Atlantskom i Јužnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabilježene i u Sredozemnom moru.