latinica  ћирилица
13/01/2022 |  09:03 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Avion na prvom međunarodnom letu sletio u Almati

Avion na prvom međunarodnom letu iz turskog grada Antalije sletio je na aerodrom u Almatiju u Kazahstanu, nakon nastavka rada aerodroma, saopštio je Odbor za civilnu avijaciju pri kazahstanskom Ministarstvu industrije i infrastrukturnog razvoja.

- Nakon nastavka rada, prvi avion na međunarodnom letu od Antalije do Almatija sletio je na aerodrom u Almatiju - navodi se u saopštenju.

Iz pres-službe ističu da su međunarodni letovi iz Kolomba ka Almatiju, koji vrši "Er Astana", i iz Almatija ka Seulu, koji vrši "Azijana erlajns", zakazani za danas, javio je TASS.

Protesti su počeli 2. januara u nekoliko gradova u Kazahstanu i pretvorili se u masovne nerede tokom kojih su pljačkane zgrade uprave u nekoliko gradova. Tokom nekoliko dana nasilja povrijeđen je veliki broj ljudi, a prijavljeni su i smrtni slučajevi.

Predsjednik Kazahstana Kasim-DŽomart Tokajev obratio se Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbjednost za pomoć. Mirovne snage Organizacije, koju predvodi Rusija, već su razmještene u Kazahstanu.

Kazahstanske vlasti potvrdile su da je uspostavljen red u svim regijama, podsjeća TASS.

Aerodrom u Almatiju zauzet je tokom protesta i njegov rad je bio obustavljen.