latinica  ћирилица
13/01/2022 |  09:09 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Srpski savjet Zapadne Australije obilježio 30 godina postojanja Republike Srpske

U subotu 8. januara, Svečanom akademijom i programom u Pertu proslavljen je 9.januar - Dan Republike Srpske.
Proslava Dana Republike u Australiji - Foto: RTRS
Proslava Dana Republike u AustralijiFoto: RTRS

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja ovog značajnog istorijskog datuma bio je Srpski savjet Zapadne Australije.

Poslije otvaranja, molitve, minuta ćutanja, asutralijske himne, ako i himni Moja Republika i Bože pravde, Kosta Mijatović ,predsjednik Savjeta pozdravio je prisutne i podsjetio ih na ratne devedesete godine i na cinjenicu da su Srbi Zapadne Australije na razne načine pomagali pravednu borbu srpskog narodaslanjem humanitarne pomoći srpskoj ratnoj siročadi, narodu, pomoć vojsci, organizovanjem protesta na ulicama Perta na kojima je ponekad bilo i više hiljada ljudi ,kao i borbom za istinu o srpskom narodu .

Pomenuo je i junake toga vremena, nedavno preminulog Borislava Saičića, njegovu braću ,bracu Zečević ,Petra Radanovića i Branka Karabuvu i njegovo Društvo "Atos", koje je vodio.

Odao je priznanje svima koji su vođeni tadašnjom organizacijom Srpskim nacionalim savezom za Zapadnu Australiji, koji su dali doprinos srpskom narodu Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i Srbije krajem vijeka,1999.godine

Prisutni su čuli dvije besjede, prvu profesora Dragana Stanića, održanu ranije u Banjaluci preko video zapisa i drugu  Dragoslava Bokana, koju je pročitao Kosta Mijatović.

Poslije besjeda i izvedenog programa uživo, novinar Milenko Kovačević, pročitao je svoj zapis "Srpska danas i sutra –pogled iz rasijanja".

Pozdravna riječ, svečani govori/besjede i pomenuti zapis bili su svojevrsni čas ,lekcija za sve prisutne i mlade, ali i starije. Svi prožeti pozivom na slogu i jedinstvo srpskog naroda u matici i srpskim zemljama i u rasijanju.

Bez njih nema opstanka, ali ni napretka srpstva. Riječi sloga i jedinstvo ljubav i vjera najčešće su pominjane u toku večeri.

Pominjani su mnogi svijetli primjeri iz slavne srpske prošlosti.

Јedan od besjednika uporedio je žitije Svetog Arhiđakona Stefana sa onim “što nam je donijela Republika Srpska, svojom žrtvom i nesalomljivom hrabrošću u odbrani srpstva, Krsta časnoga i slobode zlatne".

U programu uživo nastupili su gitaristi braća Gatići ,Lazar i Toplica ,sestre Matejser, Milana i Јovana, koje su pjevale  srpske patriotske pjesme ,a pjesmom " Ne dam" Milena Hubana je zaključila prvi dio muzičkog recitala.

Recital je bio protkan filmskim materijalia Turističke organizacije Srpske ,pa su prisutni mogli da vide prirodne ljepote i kulturne i druge znamenitosti Srpske.

U drugom dijelu, na velikom platnu, prikazan je kulturno–umjetnički program pod nazivom "Ponosna i vječna" ,koji su prisutni odgledali pažljivo do samog kraja, Bili su oduševljeni!

Pomoć organizatoru Akademije pružili su prof.dr Luka Kecman sa Akademije umjetnosti Srpske i RTRS.

Na kraju večeri predstavnik organizatora obavijjestio je da će se sa ovog skupa poslati poruke državnim organima Republike Srpske, kao i protestna pisma državama zapadnih moćnika zbog politike koju vode na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

Realizacija programa Dani Republike Srpske u Zapodnoj Australiji nastavlja se sa novim aktivnostima.

- Poslije odrćane književne večeri 18.decembra, na kojoj su predstavljeni ugledni pisci iz Republije Srpske i ove Akademije slijedi fimsko veče posvećeno Republici Srpskoj, kao i veče posvećeno stradanju i patnji srpskog naroda u muslimanskim i hrvatskim kazamatima u BiH 1992-1995.godine - saopšteno je iz Savjeta.

Planirane su i druge akivnosti ciji je cilj da priblize Srpsku zapadno-australijskim Srbima.