latinica  ћирилица
13/01/2022 |  12:25 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Košarac: Politički motivisan proces protiv srpskih pripadnika Oružanih snaga

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da se protiv srpskog kadra u Oružanim snagama BiH vodi potpuno neprihvatljiva i politički orkestrirana hajka zbog prisustva na centralnoj ceremoniji obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je naglasio da pokretanje postupka protiv srpskih pripadnika Oružanih snaga BiH predstavlja politički motivisan proces, jer ne postoji njihova ni disciplinska niti krivična odgovornost.

- Dodatni paradoks leži u činjenici da progon srpskih kadrova danas vrše oni koji su svojevremeno i sami prisustvovali proslavi Dana Republike Srpske. Tako je aktuelni ministar odbrane Sifet Podžić, tada u svojstvu prvog načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, prisustvovao obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, čini mi se, 2006. ili 2007. godine - rekao je Košarac Srni.

On je dodao da Podžić nije izolovan primjer, jer su brojni bošnjački politički zvaničnici svojevremeno učestvovali u proslavama, a danas osporavanju prava pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio da je 2015. godine proslavi 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prisustvovao tadašnji zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić.

- Bošnjački političari moraju znati da mi nemamo "riblju pamet" i da smo bili svjedoci tih događaja. Nakon sramne političke odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru, naprasno su, vjerovatno pod pritiskom SDA, promijenili ploču i u potpunosti se stavili u funkciju politički motivisanih procesa protiv srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH -naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, dvostruki aršini dokazuju licemjerje političkog Sarajeva, koje kontinuirano iznosi neosnovane optužbe da je Republika Srpska destabilizujući faktor.

Košarac je ponovio da niko iz Republike Srpske ne spominje rat, jer bilo kakav sukob nije opcija.

- Јavnost, između ostalog, treba da zna da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima čistu ratnu prošlost, što se ne može tvrditi za druga dva člana Predsjedništva BiH - naglasio je Košarac.

S tim u vezi, on je ukazao da Republiku Srpsku danas optužuju oni čija su usta puna ratne retorike i oni kojima ratna prošlost ne služi na čast.

- Šefik DŽaferović nosi teško breme ratne prošlosti zbog uloge u prikrivanju monstruoznih zločina nad Srbima u Vozući. Bakir Izetbegović i danas sanja o ciljevima očeve fundamentalističke "Islamske deklaracije", a sasvim je sigurno da Željko Komšić nije dobio "zlatni ljiljan" zbog propagiranja mira i tolerancije na ovim prostorima! - zaključio je Košarac.