latinica  ћирилица
13/01/2022 |  12:59 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Usvojeni podzakonski akti po preporukama Evropske komisije

Centralna izborna komisija BiH usvojila je danas podzakonske akate iz oblasti finansiranja političkih stranaka po preporukama koje je BiH dužna da ispuni po Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

CIK BiH je usvojila izmjene i dopune podzakonskih akata koji se odnose na finansijske izvještaje političkih stranaka i nezavisnih kandidata, koji se podnose Komisiji u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Usvojene su i procedure postupanja političkih stranaka i drugih političkih subjekata u izbornoj kampanji u smislu transparentnosti finansiranja, kao i načini postupanja političkih stranaka pri trošenju raspoloživih sredstava, saopšteno je iz CIK-a.

Na sjednici su usvojeni i pravilnici o izmjenama i dopunama pravilnika o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Usvojeni su i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka.

CIK je usvojio i Uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje i Uputstvo o donošenju finansijskog plana i programa utroška sredstava političke stranke.

Usvojeni su i prečišćeni tekstovi podzakonskih akata koji će biti dostupni javnosti na internet stranici CIK-a.

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata, CIK je postupio i po preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u /ODIHR/ i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije /GRECO/.

- CIK BiH je, u okviru svojih nadležnosti, usvajanjem navedenih podzakonskih akata dala doprinos ispunjenju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - zaključuje se u saopštenju.