latinica  ћирилица
13/01/2022 |  13:00 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Peskov: Razgovori sa Zapadom za sada nisu uspješni

Rusija je danas saopštila da razgovori sa Zapadom za sada nisu bili uspješni kada se radi o prevazilaženju fundamentalnih nesuglasica u vezi sa krizom u Ukrajini i zahtjevima Moskve da se NATO povuče iz centralne i istočne Evrope.
Dimitar Peskov (Foto:RIA Novosti / Sergeй Guneev) -
Dimitar Peskov (Foto:RIA Novosti / Sergeй Guneev)

Kremlj je iznio svoju procjenu diplomatije usljed nastavka pregovora u Beču, gdje je poljski ministar spoljnih poslova Zbignijev Rau rekao da je Evropa bliža ratu nego ikad u posljednjih 30 godina, a američki izaslanik naglasio da Zapad ne treba da "poklekne pred ucjenom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su razgovori za sada donijeli određene pozitivne nijanse, ali da to nije dovoljno.

- Pregovori su, za nas, inicirani kako bismo dobili konkretne odgovore na konkretna, fundamentalna pitanja. Neslaganje je zabilježeno upravo u vezi sa tim fundamentalnim pitanjima - istakao je Peskov.

On je kritikovao nacrt sankcija koje su predstavile demokrate u Senatu Kongresa SAD po kojem će se u slučaju navodnog ruskog napada na Ukrajinu uvesti sankcije zvaničnicima Rusije, uključujući predsjednika Vladimira Putina, kao i ključnim bankarskim institucijama.

Peskov je naglasio da će sankcije Putinu biti ravne pogoršanju odnosa.

Rusija je dovela SAD i njihove saveznike za pregovarački sto, nakon što je okupila oko 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, naglašavajući da ne planira invaziju na tu zemlju.

Moskva je poručila da je nakon nekoliko decenija ekspanzije NATO-a odlučna da "povuče crvene linije" i zaustavi Alijansu u namjeri da uvuče Ukrajinu u savez ili da razmjesti projektile na ukrajinskoj teritoriji.

SAD tvrde da zahtjevi Rusije da se stavi veto na potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u i zaustavi širenje Alijanse na istok nisu dobar početak, ali da je Vašington spreman da razgovara sa Moskvom o kontroli oružja, razmještanju projektila i mjerama izgradnje samopouzdanja.