latinica  ћирилица
13/01/2022 |  13:01 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Zdravstveni radnici u Bihaću traže platu ili slijedi štrajk

Zdravstveni radnici u Bihaću danas su mirnim protestnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo ponašanjem nadležnih kantonalnih institucija i najavili da će, ukoliko im najkasnije sutra ne bude isplaćena decembarska plata, pristupiti iskazivanju radničke neposlušnosti, a u krajnjem slučaju i stupiti u generalni štrajk.
Dom zdravlja Bihać - Foto: klix.ba
Dom zdravlja BihaćFoto: klix.ba

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać istakli su da su ogorčeni ponašanjem vladajućih struktura i radom Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona.

Radnici Doma zdravlja smatraju da ne postoje razlozi da već danas ne bude isplaćena decembarska plata, što je obaveza iz prošle godine i smatraju da se radi o politikanstvu.

Zdravstveni radnici u Bihaću nisu dobili decembarsku platu jer Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona nije na vrijeme usvojio finansijski plan.

Najavljeno je da će Skupština Kantona ovaj dokument, koji garantuje isplatu plata zdravstvenim radnicima, razmatrati 19. januara, ali s obzirom na višemjesečnu parlamentarnu krizu u ovom kantonu, zaposleni u zdravstvenim ustanovama strahuju da li će plan biti usvojen i tada.