latinica  ћирилица
13/01/2022 |  13:13 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

U Banjaluci u prošloj godini više od 60.000 turista

Banjaluku je u prošloj godini posjetilo više od 60.000 turista, među kojima su se posebno izdvajali Slovenci koji su dolazili u većim grupama, što su potvrdili i tokom novogodišnjih praznika, rekla je Srni stručni saradnik za odnose s javnošću Turističke organizacije Grada Branka Branković.
Banjaluka, Trg Krajine (Foto: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK) -
Banjaluka, Trg Krajine (Foto: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK)

Brankovićeva je navela da je u 11 mjeseci 2021. godine registrovano 50.000 gostiju, dok se očekuje da je u decembru bilo više od 10.000 turista.

- Osim gostiju iz regiona, imali smo i turiste iz Turske, Mađarske i Grčke. Nismo se sa podacima vratili na 2019. godinu koja je bila rekordna, ali imamo tendenciju rasta i u broju dolazaka i noćenja, što se vidi i po naplaćenoj boravišnoj taksi - rekla je Brankovićeva.

Ona je navela da je u 11 mjeseci prošle godine naplaćeno 200.000 KM prihoda na osnovu boravišne takse, što je 80.000 KM više nego u istom periodu 2020. godine.

Brankovićeva je navela da je cijele prošle godine Banjaluka, kao administrativni centar, imala mnogo poslovnih turista, ali da su najviše gostiju okupljale manifestacije.

- Banjaluka je bila otvoreniji grad u odnosu na centre u regionu, zbog čega su jako dobro bile posjećene naše manistestacije "Ljeto na Vrbasu", "Kozara etno", Moto fest, ali i razni muzički festivali - dodala je Brankovićeva.

Ona je istakla i da je Banjaluka jedan od rijetkih gradova koji je imao novogodišnje slavlje na otvorenom, što je primamilo veliki broj turista.