latinica  ћирилица
13/01/2022 |  14:10 | Autor: SRNA

Gojković: Kultura slovenskih naroda ima ogroman potencijal

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ocijenila je da kulture slovenskih naroda imaju ogroman potencijal, zbog čega im treba otvoriti put da daju puni doprinos boljoj budućnosti svijeta i uzajamnom razumijevanju i povjerenju.

Predsjedavajući sjednicom Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, koja je održana u Novom Sadu, Gojkovićeva je poručila da je potrebno uložiti napor da se dodatno unaprijedi rad Foruma kako bi bio prepoznatljiviji na širem međunarodnom planu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ona je navela da je današnja sjednica značajna jer pokazuje odlučnost i snagu kulture, baštine i stvaralaštva u prevazilaženju posljedica i ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa.

- Tokom ovog velikog iskušenja za čitav svet, kultura je potvrdila svoj izuzetno veliki značaj time što je kao duševna hrana bodrila ljude kada je bilo najteže - naglasila je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, današnja sjednica ima dodatnu vrijednost, jer se održava u Novom Sadu, koji će večeras nizom manifestacija biti svečano proglašen za Evropsku prijestonicu kulture 2022. godine.

Upravni odbor Foruma slovenskih kultura usvojio je Strateški plan za period od 2022. do 2027. godine, kojim se unapređuje budući rad Foruma u oblasti projekata, programa i intenziviranja saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama.