latinica  ћирилица
13/01/2022 |  15:09 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Nesposobnost da riješi situaciju oko KiM pokazuje nemoć Evropske unije

Nesposobnost Brisela da pomogne u rješavanju situacije na Kosovu i Metohiji pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu na Prvom kanalu.
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju zajednice srpskih opština na KiM koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.

- Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rješenja u veoma teškoj situaciji sa KiM, a prištinske vlasti su na Kosmetu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije - konstatovao je Lavrov.
 
Zajednica srpskih opština na KiM predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj mjeri podsjećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar.
 
- U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze - zaključio je Lavrov.