latinica  ћирилица
13/01/2022 |  15:45 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Vojin Јović - mirni zvonar iz Doboja (VIDEO)

Posao pomoćnika u Crkvi, Vojin Јović iz Doboja, obavlja već 30 godina. Nijedna služba i molitva u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju ne prođe bez Voje - zvonara ili crkvenjaka.
Vojin Јović, zvonar - Foto: Screenshot
Vojin Јović, zvonarFoto: Screenshot

Za tri decenije Vojin Јović je služio desetine sveštenika i službovao u dvije crkve. Za predanost crkvi i služenju episkop Fotije odlikovao ga je episkopskom gramatom.

- Crkvenjaka je posao u oltaru, crkvenjaka je posao da zvoni, dodati kadionicu proti kad treba, otvoriti dveri kad iznose jevanđelje, to nije nikakva muka, to je samo dobra volja- priča Vojin. 

I sveštenici su navikli na Vojinovu pomoć. Kažu da taj posao može da obavlja neko ko ima čvrstu vjeru i volju, a Vojo je baš takav.

- To je čovjek koji redovno dolazi na bogosluženja, čovjek koji ima vjere i straha božijeg u sebi, koji hoće da pomogne. Vojo nam savršeno pomaže, zna kada treba da zvoni, kada treba dodati kadionicu svešteniku, kada naforu - kaže sveštenik Mirko Nikolić. 

Za posao zvonara Vojo se nije posebno pripremao, već je kroz godine sticao znanje i iskustvo. O Pravoslavlju i vjeri učio je od oca. Vojin je otac poginulog borca, nedavno je ostao i bez supruge, pa mu je crkva drugi dom.

- Јoš malo proto Mirko mi kaže da će mi dati penziju kad namirim 40 godina, ali otom potom - skromno kaže Vojin Јović, a sveštenik Nikolić u šaljivom tonu dodaje: 

- Mi njega hoćemo da penzionišemo, ali neće Vojin da ode. Naravno to se mi s njim šalimo, nema tu penzije, to je doživotno sve dok može i ima volju - napominje Nikolić. 

Posao zvonara ili crkvenjaka Vojin je počeo u crkvi u Bočinji, kod Maglaja, odakle vuče korijene. Nakon što je bio prinuđen da napusti rodno ognjište put ga je doveo u Doboj, gdje je našao svoj mir i utjehu.