latinica  ћирилица
13/01/2022 |  16:16 ⇒ 14/01/2022 | 00:01 | Autor: RTRS

U napade na Republiku Srpsku krenula i bošnjačka dijaspora (VIDEO)

Bošnjačka dijaspora u zapadnoevropskim zemljama i SAD uoči proslave i na sam Dan Republike, 9. januara, organizovala je proteste s ciljem uvlačenja stranog faktora u rješavanje unutrašnjih problema u BiH. To nije rađeno bez saradnje sa političkim Sarajevom , ocjena je političkih analitičara. Iza tzv. "pisma za mir u BiH", koje je preko fejsbuka Bišćanka Amra Šabić uputila američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu i pozvala ostale Bošnjake da isto urade, stoji udružena bošnjačko-albanska i dijelom crnogorska dijaspora, koja manipulacijama pokušava da uvjeri američku administraciju da ozbiljnije interveniše u BiH-kaže za RTRS šef kancelarije u SAD Obrad Kesić.
Vašington - Foto: Wikipedia
VašingtonFoto: Wikipedia

Oživljavanje aveti prošlosti, ratni pokliči, zastave i pozivi na mobilizaciju Bošnjaka od Sarajeva do Bužima, praćeni su sinhronizovanom akcijom bošnjačke dijaspore posebno u SAD gdje su pojačali aktivnosti na blaćenju Republike Srpske i njenih izabranih predstavnika.

- Ono što imaju zajedničko političko Sarajevo i muslimanska dijaspora je to što uvijek žele da stranci urade posao za njih. Oni u svakom slučaju misle isto i cilj im je istovjetan, a to je ukidanje Republike Srpske, centralizacija BiH pod geslom građanske BiH što je u stvari BiH kako je zamislio Alija Izetbegović u Islamskoj deklaraciji - kaže Aleksandar Pavić, politički analitičar iz Beograda. 

Obrad Kesić, šef kancelarije Republike Srpske u SAD, naglašava da je ovo samo nastavak kampanje. 

- Јednostavno ovo je nastavak jedne kampanje i jasno se definiše prema njihovim riječima da je opstanak BiH nestanak Republike Srpske - tvrdi Kesić. 

Bošnjačka dijaspora organizovano šalje tzv. pisma za mir na adrese predsjednika SAD DŽoa Bajdena, senatora i kongresmena i prizivaju stranu intervenciju. Paradoks je, kaže Kesić, da mole američke zvaničnike da spriječe rat u BiH a istovremeno zveckaju oružjem i aktiviraju paravojne formacije zbog proslave Dana Republike 9. januara.

- To su nazvali pismom za mir a u suštini to je pismo protiv Republike Srpske i Milorada Dodika. Јednostavno realnost je takva da ne možemo da očekujemo da se vratimo na politiku SAD unazad koja je bila bjanko podrška za sve što su Bošnjaci željeli i imali za sve vrijeme rata - dodao je Kesić. 

Virus mržnje prema Republici Srpskoj progresivno se širi Federacijom i dijasporom. Učestale su provokacije u naseljima na entitetskoj liniji, Srbi odgovaraju porukama da ne žele rat ali da će slaviti 9. januar. Amerikanci kao glavni tutori Bošnjaka, ne vide uniformisane Bošnjake već od centralnih vlasti u Sarajevu traže da istraže i kazne Srbe zbog veličanstvene proslave Dana Republike.

- Šta mogu da istraže, šta da urade? Da zatvore čitav jedan narod zato što obilježava dan Republike. 9. januar ostaje Dan Republike šta god oni mislili o tome - poručio je Milorad Dodik,srpski član Predsjedništva BiH. 

Ljiljana Smajlović, novinarka i analitičarka iz Beograda, kaže da je to sve pogrešna politika Sarajeva. 

- Mislim da je pogrešna ta politika Sarajeva da stalno pokušavaju da se ne proslavlja rođendan Republike Srpske već se glorifikuje genociod. To nije tačno, to su ogavne optužbe. I ljudski i politički odvratno je porediti Dan Republike sa "kristalnom noći" jer je zapad ponudio tu paradigmu kako bi satanizovali Srbe - kaže Smajlović. 

U tzv. "pismu za mir u BiH" koje se distribuira među bošnjačkom zajednicom u SAD, navodi se da Milorad Dodik ugrožava bezbjednost i mir ,kako kažu, Bosanaca. A to što njihovi sunarodnici u Federaciji otvorenim prijetnjama ugrožavaju bezbjednost i mir Srba, potpuno je nebitno.