latinica  ћирилица
13/01/2022 |  16:22 ⇒ 16:41 | Autor: sputniknews.com

Putin i Šojgu: Mirovnjaci uspješno obavili misiju u Kazahstanu (VIDEO)

Povlačenje mirovnjaka zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti koje je započeto danas, biće završeno 19. januara, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Vladimir Putin i Sergej Šojgu (foto:sputniknews.com) -
Vladimir Putin i Sergej Šojgu (foto:sputniknews.com)

Predsjednik Rusije kaže da je kontingent ODKB-a uspješno ispunio svoju misiju.

- Odobrena je odluka o faznom povlačenju vojske i predaji objekata na čuvanje Kazahstanu - saopštio je Šojgu, podsjećajući da proces vraćanja mirovnjaka počinje danas, 13. januara.

On je dodao da će sutra u 14 aviona iz Kazahstana odletjeti mirovnjaci Јermenije, Tadžikistana i Bjelorusije.

- Budući da su u blizini, kirgistanske kolege odlaze same. Zatim će u roku od pet dana, pošto objekti budu predati, i preostale mirovne snage biti povučene - objasnio je ministar.

Putin: Vrijeme je za povratak kući

Putin je, sa svoje strane, istakao da je kontingent ODKB-a ispunio svoj zadatak u Kazahstanu i da je vrijeme da se ruski mirovnjaci vrate kući.

S tim u vezi, ruski lider je zahvalio na radu Šojguu, kao i Generalštabu i svima koji su upravljali operacijom.

- Želim da izrazim nadu da će ta praksa aktiviranja naših Oružanih snaga biti dodatno proučena, da će biti unete korekcije u praktičan rad ukoliko za tim bude bilo potrebe - rekao je on.

Šef ruske države je takođe primjetio važnost pomoći ODKB-a u regulisanju situacije u Kazahstanu.

- Ovo je u suštini prva takva operacija snaga ODKB-a. Obavili smo važan zadatak udruženim naporima. To će omogućiti Republici Kazahstan da u slobodnom, mirnom režimu i u dijalogu sa društvom rješava pitanja socijalno, ekonomske i političke prirode. To je veoma važno - naglasio je Putin.

Rusija počela sa povlačenjem svojih mirovnjaka

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Moskva počela da povlači svoje jedinice iz Kazahstana, koje su se tamo nalazile u okviru misije ODKB-a.

- Prve jedinice ruskih padobranaca iz sastava kolektivnih mirovnih saga ODKB-a u Republici Kazahstan utovarile su konvencionalnu tehniku i ljudstvo u avione vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i poletjele sa aerodroma Alma Ata ka svojim matičnim bazama - navodi se u saopštenju.

Vojni resor je precizirao da će oni stići Ivanovsku oblast u četiri aviona Il-76.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su mirovnjaci ODKB-a počeli da predaju strateške objekte koje su čuvali u Kazahstanu vojsci i policiji republike.

U srijedu je predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev najavio da će mirovni kontingent ODKB početi da se povlači iz zemlje 13. januara.