latinica  ћирилица
13/01/2022 |  18:41 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Nema prodaje ni privatizacije HET-a (VIDEO)

Nema prodaje Hidroelektrana na Trebišnjici. Priče o privatizaciji su čista politizacija i prikupljanje jefitnih političkih poena,odgovor je iz HET-a. Dokapitalizacija je samo način da se obezbijede nedostajuća sredstva za gradnju HE Dabar. 80 odsto vlasništva HET-a, kao i do sada, ostaje u vlasništvu Republike Srpske.
HET - Foto: RTRS
HETFoto: RTRS

Dokapitalizacijom HET-a emisijom novih akcija postotak vlasništva HET-a od 80 procenata se umanjuje- kategorični su u HET-u. Pravo prvenstva kupnje novih akcija imaće već postojeći akcionari.

- Vlada u svakom slučaju, kroz Elektroprivredu Republike Srpske i fondove čiji je ona vlasnik će obezbijediti isti procenat učešća dokupiće toliko akcija da u sumi starih i novih akcija Vlada Srpske je i dalje vlasnik ovoga preduzeća u vrijednosti od 80 posto, ta činjenica nam jasno govori da od privatizacije ili tog termina neće se desiti ništa - kaže Gordan Mišeljić, Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici. 

Blagoje Šupić, direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede Republike Srpske, naglašava potpuno javan i transparentn način sredstava za investicije.

- Ovom operacijom da je tako nazovem emisije akcija obezbjeđujemo na potpuno transparentan i javan način dodatna sredstva za investiciju zatvaranje investicije HE Dabar koja je u 100 posto vlasništvu HET-a na taj način zadržavajući sadašnji procenat državni u HET znači o nikakvoj privatizaciji ne može se govoriti u tom slučaju- kaže Šupić.

Postojeći akcionari, mali akcionari koji ukupno imaju 20 posto vlasništva HET-a imaće pravo dokupljivanja akcija, novoštampanih, da zadrže procenat svog učešća u kapitalu ovog preduzeća. Oni će imati pravo preče kupovine. Ukoliko to pravo ne iskoriste pravo kupovine tog dijela akcija imaju svi.

- Maksimalna mogućnost i da niko od ostalih ne iskoristi to pravo, po našim procjenama do 15 posto da mogu učestvovati ostali i to je beznačajan procenat - dodao je Šupić.

Iz sindikata HET-a poručuju- proces dokapitalizacije nije privatizacija HET-a.

- To je i nama kao sindikati pošto smo čitali iz medija bilo malo nejasno pa smo danas pozvali direktora da nam razjasni iz prve ruke. Nema potreba da za sada pričamo o prodaji HET-a ili izdaji nacionalnih interesa kako nazivaju. Borili smo se za ovu državu da je imamo a ne da je rasturamo - kaže Miloš Ninković, predsjednik Sindikata HET-a.

I u ovoj situaciji pojedini opozicioni političari izvrtanjem činjenica pokušavaju da uberu jeftine političke poene, pa idu dotle da pozivaju i narod na proteste.

- Ne vidim razlog zašto oni pozivaju na proteste. Izgovaraju jako teške riječi. U jednom momentu isto govore da je ovo preduzeće te propalo, te u u sledećem da neko privatizuje i ima ogromnu vrijednost. Oni se moraju odlučiti šta treba da kažu o ovome državnom gigantu. Pozivam ih da ne čine takve stvari, jer sigurno neće dobiti političke poene na taj način, a možemo upitati Mirka Šarovića da li je u tom momentu on bio predsjednik Republike Srpske kada je 20 posto ovog preduzeća postalo privatno - dodao je Mišeljić.

A o pozivu Fadila Novalić premijera Federacije BiH da se elektroprivrede iz Federacije uključe u dokapitalizaciju HET-a iz ovog preduzeća poručuju:

- Bilo bi bolje da se pozabave svojim problemima. Znamo da su bili štrajkovi rudara ono što ja sigurno znam jeste da imaju nekolika projekta ili investicije kandidovane u oblasti energetike. Nijedan od tih projekata nisu uspješno realizovali, nema potrebe da se petljaju u neke stvari kao što je dokapitalizacija HET-a- naglasio je Mišeljić.

Politizacija i plasiranje lažnih informacija neće ugroziti investicioni ciklus ni HET a ni Elektroprivreda Republike Srpske niti dalji razvoj enegetskog sektora, poručuju iz HET-a i ERS.