latinica  ћирилица
13/01/2022 |  18:51 | Autor: sputniknews.com

Švedska: Struja drastično poskupila, uvedene vanredne mjere

Vlada Švedske izdvojila je 670 miliona dolara kao kompenzaciju domaćinstvima zbog drastičnog rasta cijena struje, rekao je ministar finansija Mikel Damberg.
Dalekovod - Foto: ilustracija
DalekovodFoto: ilustracija

 

- Ovo je vanredna mjera u vanrednoj situaciji, nije uobičajeno da država daje pomoć zbog promjene cijena na tržištu - rekao je Damberg.

Struja je drastično poskupila, pa je tako, primjera radi, račun za prosječan stan u najnaseljenijim, južnim dijelovima Švedske, porastao 266 odsto u decembru.

- Nismo očekivali ovaj nivo cijena i udar je veliki - rekao je Damberg i dodao kako će Vlada izdvojiti "ogromnu svotu" kao kompenzaciju građanima.

Oko 1,8 miliona domaćinstava dobiće kompenzaciju od oko 220 dolara po domaćinstvu tokom zime zbog povećanih računa za struju.

Cijene struje u Švedskoj rastu zbog hladnog vremena i povećane potražnje, ali i skoka cijene gasa na evropskom tržištu.

Švedski mediji javljaju kako građani pokušavaju da smanje potrošnju na razne načine, od isključivanja radijatora do alternativnih načina grejanja, dok neki uzimaju kredit kako bi otplatili zimske račune.

Švedska nije prva država u Evropi koja uvodi kompenzaciju građanima zbog skoka cijene struje, jer je nedavno to uradila i Norveška, dok je Italija takvu mjeru uvela u septembru.