latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:04 | Autor: SRNA

Kraljica Elizabeta oduzela titule princu Endrjuu

Britanska kraljica Elizabeta Druga oduzela je danas princu Endrjuu vojne titule i kraljevske patronate, rekavši da će se morati suočiti sa tužbom za seksualni napad kao "privatni građanin", piše Dejli mejl.
Virdžinija Roberts i princ Endrju, 2001. (photo: Daily Mail) -
Virdžinija Roberts i princ Endrju, 2001. (photo: Daily Mail)

Vojvodi od Јorka, srednjem sinu kraljice, više neće biti dozvoljeno da koristi titulu "njegovo kraljevsko visočanstvo" u bilo kom svojstvu, signalizirajući pokušaj kraljevske porodice da se distancira od devetog u redu za tron dok se suočava sa ponižavajućim suđenjem u SAD.

- Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojne i kraljevske titule vojvode od Јorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Јorka nastaviće da ne preuzima nikakve javne dužnosti i braniće se kao kao privatni građanin - saopšteno je iz Bakingemske palate.

Endrju koji je služio u Kraljevskoj mornarici kao pilot helikoptera i instruktor i kao kapetan ratnog broda suočava se sa suđenjem za seksualno zlostavljanje nakon što je sudija juče donio odluku da bi slučaj mogao da se nastavi. Vojvoda negira optužbe.

Palata je ranije saopštila da su vojna imenovanja vojvode od Јorka obustavljena nakon što se povukao sa javnih dužnosti 2019. godine. Ali, do danas je i dalje zadržao te uloge, ostavljajući osam britanskih pukova u neizvjesnosti više od dvije godine.

Vojvoda je pukovnik Grenadirske garde, jednog od najstarijih i najslavnijih pukova u britanskoj vojsci.

Ranije danas, u otvorenom pismu kraljici koje je organizovala antimonarhijska grupa Republika, bivši pripadnici Kraljevske mornarice, RAF-a i vojske opisali su svoju "uznemirenost i bijes" zbog toga što je Endrju zadržao titule, rekavši da je njegov položaj neodrživ.

Optužujući vojvodu da je narušio ugled službi sa kojima je povezan, dodali su da je "da se radi o bilo kom drugom visokom vojnom oficiru, nezamislivo da bi on i dalje bio na toj funkciji".

U pismu koje je objavila antimonarhijska grupa Republika, 152 bivša vojnika navode da oni razumiju da je on njen sin, ali da oni pišu njoj kao šefu države i glavnom komandantu.

- Ovi koraci su mogli biti preduzeti u bilo kom trenutku u proteklih jedanaest godina. Molim te, ne ostavljaj ga više - navodi se u pismu.