latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:13 ⇒ 14/01/2022 | 07:04 | Autor: RTRS

Simić: Povećan broj zaraženih; Veći priliv pacijenata i u Urgentni centar UKC-a (VIDEO)

Povećan je broj zaraženih pacijenata u ari ambulantama, ali i u urgentnom centru Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, izjavila je doktor Tamara Simić iz Urgentnog centra UKC-a Srpske, gostujući u Dnevniku 2 naše televizije.
Virus korona (Agencije) -
Virus korona (Agencije)

Simićeva je rekla da dosta pacijenata dolazi i bez uputnice, ali da svi budu pregledani i, ako je urgentno stanje, zbrinuti.

- Tokom 12. januara bilo je 110 pregleda, 25 osoba je hospitalizovano od čega je 15 nevakcinisanih. Danas, 13. januara do 19.00 časova obavljeno je 103 pregleda, a hospitalizovano je 10 ljudi - istakla je Simićeva.

Republika Srpska suočava se sa petim talasom pandemije virusa korona. Da je omikron najzaraznija varijanta virusa korona potvrđuju i brojevi.

U posljednja 24 časa pozitivno je oko 50 odsto testiranih. Registrovane su 883 osobe pozitivne na virus korona od testiranih 1.652. Prijavljeno je osam smrtnih slučajeva.

Zbog brzog širenja omikrona na udaru je primarna zdravstvena zaštita. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske traži pooštravanje mjera.

Јedna pozitivna osoba u prosjeku prenese virus na 15 drugih – tolika je zaraznost omikron soja virusa korona, procjenjuju u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Kriznom štabu predložiće da se na 14 dana pooštre mjere okupljanja. To je, uz vakcinaciju, jedini način da se ublaži eksplozivno širenje do sada najzaraznijeg soja virusa korona i smanji pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

- U ranijim fazama smo imali veliko punjenje bolnica. Sada na sreću nemamo, ali je ogroman pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, testiranje. Naravno, zbog toga se zaražavaju i zdravstveni radncii i ako ovako nastavimo, nećemo imati dovoljno ljekara - upozorila je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.

Najviše oboljelih je u Banjaluci tako da će Dom zdravlja sutra i za dane vikenda vršiti brzo antigensko testiranje na virus korona.

Opterećenje u fočanskim kovid ambulantama. Dnevno testiraju do 200 lica, mlađe i srednje životne dobi, od kojih je u prosjeku pozitivnih 60 odsto.

Apeliju na građane da ne koriste takozvane "kućne testove na koronu" jer nisu pouzdani i tako povećavaju mogućnost širenja zaraze.

- Brzi testovi koje se rade u apoteci nisu validni. Ono što struka priznaje su PCR testiranja i brzi antigenski testovi. Moramo uraditi ili brzi ili antigenski da bi potvrdili kovid - izjavio je direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović.

U Istočnom Sarajevu i Zvorniku povećava se broj pozitivnih, dok je u odnosu na prethodni talas smanjen broj hospitalizacija.

- Ono što nije dobro je što i dalje preko 80 odsto pacijenata koji se zadržavaju na liječenju su pacijenti koji nisu vakcinisani - naglasio je direktor ЈZU Bolnica Zvornik Ivan Popović.

A da je vakcinacija jedini izlaz iz do sada najvećeg talasa virusa korona za našu televiziju govori i doktor Dragan Bajić koji živi u Švedskoj.

On kaže da sa 82 posto vakcinisanog stanovništva Švedska bilježi jedan posto umrlih od kovida.

- U zadnje dvije nedjelje imamo ovakav rezultat – zaraženo je 205.324 čovjeka, od toga je umrlo 165 ljudi. Znači, ukupno je jedan odsto svih zaraženih u Švedskoj umrlo, a u zadnje dvije nedjelje 0,08 odsto - rekao je Bajić.

Zdravstveni radnici u narednom periodu očekuju znatno povećanje broja oboljelih od kovida.

Pozivaju građane da budu odgovorni, nose maske, drže odstojanje i da se vakcinišu.

To je, tvrde, jedini način zaštite od teških kliničkih slika.