latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:32 ⇒ 14/01/2022 | 06:34 | Autor: RTRS

Dodik sutra u Beogradu; Vučić neće dozvoliti da neko radi na štetu Srpske (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sutra će u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/Arhiv) -
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/Arhiv)

Srpski predsjednik je uoči susreta istakao da je uvođenje sankcija Dodiku bio katastrofalan potez, a uslijedio je, kako je naveo, nakon neustavnog otimanja šuma i poljoprivrednog zemljišta Srpskoj, čemu se Dodik usprotivio.

Naredne sedmice u posjetu BiH dolazi i Samanta Pauer, član Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, a predviđen je i sastanak sa članovima bh Predsjedništva.

Sastanak u vili "Mir" u Beogradu biće prilika da predsjednik Srbije i srpski član Predsjedništva razgovaraju o eskalaciji krize u regionu ali prvenstveno u BiH. Kako je i naveo predsjednik Srbije, niko ne radi protiv integriteta BiH ali isto tako neće dozvoliti da neko radi na štetu Republike Srpske.

- Ne slažem se sa sankcijama koje su uvedene protiv Milorada Dodika, ne zato što sam Srbin iako je moguće da ima i toga i normalno je da ima i toga. I prirodno bi bilo. Јa sam svim važnijim međunarodnim predstavnicima u lice rekao da je to katastrofa što su uradili jer ima pitanja na koja nema odgovora. Kažete kriv je Milorad Dodik. Pa zašto ste uzeli Republici Srpskoj šume i poljoprivredno zemljište? Zašto ste to uzeli kada to po Dejtonu pripada Republici Srpskoj? - pita se Vučić.

BiH jedino ustrojenu po Dejtonu vidi i srpski član Predsjedništva. Nakon odluke Ustavnog suda o šumama i poljoprivrednom zemljištu, kao i nametnutog zakona Valentina Incka zagovarao je intenzivnu politiku vraćanja nadležnosti Srpskoj, jer bi se, kako je istakao, u suprotnom utopila u BiH, što bi bio završni čin stvaranja građanske i unitarne BiH. Izostao je dijalog ali ne i sankcije.

- Meni je ovo dokaz da moram da slušam vas, izabran sam u ime vas, nisam izabran da radim ono šta hoće Amerikanci, nego ono što hoće ovaj narod i zato sam tu zavjetovan Republici Srpskoj koja može da računa na mene i na moje saradnike jer ima ovakav narod - poručuje Dodik.

Sankcije su proizvod frustracije a ne sagledane realne situacije tvrdi Obrad Kesić, šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu. Smatra da se njima nagrađuju bošnjački politički predstavnici koji odbijaju dijalog i sa Hrvatima i sa Srbima.

- Američka administracija je izabrala put koji vodi u još veće blokade i eskalaciju sadašnje retorike koja dolazi iz Sarajeva, zato što su ohrabrena njihova maksimalistička radikalna očekivanja gdje će američka administracija rješavati sve probleme u BiH - nglašava Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Predsjednik Srbije osudio je izjave bošnjačkih političkih predstavnika i upoređivanje legitimnih institucija sa nacističkim grupama jer se ovih dana moglo vidjeti na koji način u BiH pojedini vode politiku koja je daleko od mira i suživota.

- Znate da u Sarajevu očekuju da čuju od vas malo jasniji stav? Šta me briga šta očekuje od mene neko drugi. Јa se ponašam u skladu sa interesima građana Srbije. Naš je posao da doprinesemo očuvanju stabilnosti u cijelom regionu, neću da se dodvoravam nikome. Šta god da kažem kako god da kažem, nikada neće biti dovoljno dobro nikome - poručio je Alkesnadar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da će, uprkos neprijatnim iskustvima iz prošlosti kada je odbijena pružena ruka, nastaviti da zagovara politiku mira i stabilnosti, ali i dodao da je govor mržnje proteklih sedmica i u Srbiji i u BiH sve izraženiji. Naglasio je da sukob nije opcija, te je pozvao na smirivanje tenzija.