latinica  ћирилица
13/01/2022 |  20:06 ⇒ 14/01/2022 | 06:34 | Autor: RTRS

Širom Srpske doček pravoslavne Nove godine

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć dočekuju Novu godinu. U pravoslavnim hramovima u ponoć će biti služeni molebni za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu. U više gradova Srpske povodom proslave Pravoslavne nove godine biće organizovan doček na trgovima.
Istočno Sarajevo -koncert - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo -koncertFoto: RTRS

Banjalučani će Pravoslavnu novu godinu dočekati uz folklor i etno muziku Danice Crnogorčević i Pavlinu Radovanović iz Orahovca hor "Јedinstvo" i grupu "Dar".

Veliki broj građana Bijeljine Pravoslavnu novu godinu dočekaće na otvorenom.

- Program je planiran da počne u 21.30, imaćemo prvo solo gitaristu koji će da zagrije atmosferu, a u 22.30 planiran je nastup OK benda - kaže Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.

U novo ljeto po julijanskom kalendaru Istočno Sarajevo ući će uz hitove jednog od najpopularnijih pjevača narodne muzike Dejana Matića.

- I ove godine za sve sugrađane obezbijedili smo besplatno kuvano vino i prigodan vatromet koji će biti upriličen iza ponoći - istakla je Tamara Rakanović,portparol opštine Istočno Novo Sarajevo.

U okviru manifestacije "Zimska čarolija", u Parku narodnih heroja u Doboju biće koncert, a za dobru zabavu zadužena je Snežana Đurišić.

- Grad Doboj regionalni centar, svakako da opravdava sve ono što je potrebno da imamo što veći sadržaj da ljudi u Doboj dolaze da se osjećaju kao u čaroliji - poručuje Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Doček na otvorenom organizovan je i u Trebinju. Pripremljen je bogat zabavni program na Trgu slobode.

- Nastupiće KUD iz Trebinja i gosti iz Čačka oni nastupaju u 21 čas, poslije slijedi i koncert Igora Vukojevića. Pozivam sve sugrađane ali i goste da nas posjete. Nadam se da ćemo i u dobroj atmosferi proslaviti pravoslavnu Novu godinu - istakla je Mirjana Putica, direktorka TO Trebinje.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je svim građanima Srpske Pravoslavnu novu 2022. godinu sa željom da praznik provedu u radosti, dobrom zdravlju i porodičnoj sreći, a da Nova godina donese stabilnost i sveukupni napredak.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku povodom pravoslavne Nove godine, uz želju da 2022. bude srećna i uspješna.

- Želim da 2022. godina svima donese zdravlje, radost, blagostanje, kao i ličnu i porodičnu sreću - istakao je Dodik u čestitki i ukazao na potrebu očuvanja svoje istorije i tradicije.

Čestitke su uputili predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.