latinica  ћирилица
13/01/2022 |  21:34 | Autor: SRNA

Novi Sad od večeras na čelu Evrope i EU u kulturi

Novi Sad večeras je na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu /SNP/ proglašen Evropskom prijestonicom kulture za 2022. godinu.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je i zahvalila svima koji su pomogli da grad ponese ovu laskavu titulu i što su Novi Sad i Srbiju stavili na čelo Evrope i EU na najljepši mogući način - u kulturi.

- Ne postoji grad koji je više zaslužio titulu i nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne zastavu kulture. Novi Sad je centar kreativnosti i kulture, centar izvrsnosti i centar inovacija - rekla je Brnabićeva na ceremoniji.

Ona je naglasila da iza titule Evropske prijestonice kulture stoji veliki timski rad - veliki rad i trud Fondacije Novi Sad Evropska prijestonica kulture, grad Novi Sad uz podršku Pokrajinske i Vlade Srbije.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da će ova godina promijeniti sve naredne godine u Novom Sadu.

- Kruna Evropske prestonice kulture je i kruna rada i rezultata koje postižemo sve ove decenije. Cela Evropa će videti kako izgleda kad nagrada dođe u prave ruke, odnosno pravi grad - rekao je on.

Vučević smatra da je titula stvorila šansu Novom Sadu da se pokaže i dokaže koliko je grad vrijedan novog sistema vrijednosti.

Prisutnima u Srpskom narodnom pozorištu obratili su se i Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Maja Gojković, ministar kulture, Emanuel Žofre šef Delegacije EU u Srbiji i putem linka Marija Gabrijel, komesar EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade.

Ceremoniju je obilježio nadahnut i kreativan program koji je na izuzetno visokom umjetničkom nivou dočaravao vizije Novog Sada u godini titule, kao i poslije nje.

Prisutni su bili predstavnici pokrajinske vlasti, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i predstavnici drugih konfesija, kao i predstavnici EU.

Novi Sad je među prvim gradovima van EU koji je proglašen za Evropsku prijestonicu kulture za 2022. godinu, čime je postao jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu, njegujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.