latinica  ћирилица
14/01/2022 |  06:45 ⇒ 06:48 | Autor: RTRS

Djeca sa Kupresa - i u teškim uslovima uvijek spremna za igru (VIDEO)

Pred kraj prvog polugodišta posjetili smo učenike područne osnovne škole "Rade Marijanac" u Novom Selu u Kupresu u Republici Srpskoj. Priroda je lijepa, ali klima surova. Tamošnja djeca u prilično lošim uslovima pohađaju nastavu.
Djeca sa Kupresa - Foto: RTRS
Djeca sa KupresaFoto: RTRS

U razgovoru sa jednom od učiteljica rečeno nam je da su ovdašnja djeca izuzetno dobra i skromna. A, one bez obzira na duge i hladne zime, nedostatak savremnih tehnologija u obrazovnom procesu, seoske škole ne bi mijenjale za škole u gradu.

- Uglavnom možemo stići, radnici-doći do posla, ali djeca, pošto su u selima pored škole, pa je malo teže stići, nije očišćen put, ali nekako se snađu, roditelji neki imaju traktor, pa se oni potrude da dođu - kaže učiteljica Mara Piljić.

Ovdašnja djeca nemaju dom kulture, bioskop, super market igraonicu. Njihova igraonica su kupreška polja i livade. I da, jesu skromna. Skromni su i na riječima...

Rekli su nam čime bi voljeli da se bave u budućnosti, da žele da ostanu u svojim selima, a do tada da dobiju park u kojem mogu da se igraju. Imaju oni fiskulturnu salu, ali ne idu u nju, jer je ledena.

Svemu rečenom dodajmo i podatak da se u Kupresu sve rjeđe čuje plač novorođenih beba...,a naša želja je da još koji put odemo u Kupres i uradimo priču o tamošnjoj djeci, pa makar živjeli i u otežanim uslovima.