latinica  ћирилица
14/01/2022 |  10:43 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Linta: Hapšenje Srbina Dragana Mitrovića bez konkretnih dokaza

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio nedavno sramno hapšenje Srbina Dragana Mitrovića na zagrebačkom aerodromu, te ocijenio da hrvatsko pravosuđe vodi postupke protiv Srba za ratne zločine bez konkretnih dokaza, odnosno na osnovu lažnih iskaza svjedoka saradnika.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta poziva ministra pravde Srbije Maju Popović da uputi najoštriji protest hrvatskom ministru pravosuđa zbog hapšenja Mitrovića.

On je napomenuo da je Srbina Dragana Mitrovića, iz baranjskog sela Karanac, hrvatska policija uhapsila pod optužbom za navodni ratni zločin nad civilima u Baranji tokom 1991. i 1992. godine.

- Hapšenje Mitrovića jeste jedan od mnogih dokaza zastrašivanja preostalih Srba u Baranji da se isele sa svojih vjekovnih područja, ali i odvraćanje prognanih Srba da se vrate na svoja imanja - istakao je Linta u saopštenju.

On je ocijenio da je skandalozna činjenica da je Mitrović osumnjičen za ratni zločin na osnovu krivične prijave lokalnog Hrvata, kojeg je za vrijeme rata ošamario nekoliko puta.

- Poslije nekog vremena su imali normalnu komunikaciju prije nego je Mitrović 1999. godine otišao sa porodicom u Veliku Britaniju - naveo je Linta.

Mitrović je, rekao je Linta, posljednjih desetak godina redovno dolazio iz Velike Britanije u svoje selo i nije imao nikakvih problema.

- Potpuno je jasno da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji opravdanja vrhunske laži i izmišljotine da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve - naveo je Linta.

On je dodao da je apsolutno neprihvatljivo da se srpski borci hapse bez konkretnih dokaza i da se protiv njih organizuju montirani sudski postupci.

S druge strane, ukazao je Linta, hrvatsko tužilaštvo ništa ne čini na kažnjavanju brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

- Takođe, krajnje je vrijeme da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrene krivične postupke za brojne zločine nad Srbima - ponovio je Linta.

Mitrović je uhapšen 8. januara na zagrebačkom aerodromu, prilikom ulaska u Hrvatsku, a sudija u Osijeku mu je odredio istražni zatvor od mjesec dana zbog bojazni od uticaja na svjedoke i bijega iz Hrvatske.