latinica  ћирилица
14/01/2022 |  11:23 ⇒ 20:43 | Autor: Agencije

Postupak prebačen na Savezni sud, Đoković u 22.00 na ispitivanju, iza ponoći pred sudom (VIDEO)

Novaku Đokoviću po drugi put je poništena viza za Australiju, odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka koji je iskoristio svoje diskreciono pravo. Suđenje je počelo u petak ujutru po našem vremenu pred sudijom Entonijem Kelijem kada su obje strane imale uvodna izlaganja. Đokovićevi advokati spremili su žalbu i ona je podnesena sudiji, koji je odložio momentalnu deportaciju iz zemlje do subote, ali je postupak sada prebačen na Savezni sud.

 Šta se dešava sa Novakom u narednih 48 časova?

- Đoković će večeras prenoćiti u sopstvenom smeštaju

- Sutra u 8 časova (petak u 22 časa po srednjeevropskom vremenu) u kancelariji njegovih advokata saslušava ga imigraciona služba Australije. Od tog trenutka teče mu i imigracioni pritvor koji obezbjeđuju dva granična policajca koja će biti u kancelariji.

- Predviđeno je da Đoković bude saslušan i pred Federalnim sudom u subotu u 10.15 po lokalnom, odnosno u noći između petka i subote po našem vremenu (00.15 časova). Vođenje postupka povjereno je sudiji Džonu O` Kalahanu. 

– Predviđeno je da u kancelariji advokata bude do 14 časova u subotu (4 ujutru u Srbiji) poslije čega imigracioni pritvor nastavlja na za sada nepoznatoj lokaciji.

Ako ostane, Đoković na terenu u ponedjeljak

Najbolji teniser svijeta, ako ostane u Melburnu, meč prvog kola Australijan opena igraće u ponedjeljak. Organizatori su saopštili da će se prvog dana turnira igrati "gornja polovina" žrijeba, u kojoj je prvi nosilac Đoković.

Žrijebom je odlučeno da se Đoković u prvom kolu sastaje sa Miomirom Kecmanovićem, a da li će igrati na prvom gren slemu sezone biće poznato nakon odluke Federalnog suda.

Vučićeva podrška Đokoviću i poruka premijeru Australije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu kako bi pružio podršku Đokoviću, ali i kako bi se direktno obratio premijeru Australije Skotu Morisonu.

Proces se nastavlja pred Saveznim sudom

Sudija Entoni Keli naredio je da se proces nastavi pred Saveznim sudom, uprkos protivljenju Đokovićevih advokata

Pojašnjenje o pritvoru, sudija ipak želi da proslijedi postupak Saveznom sudu

Advokat Federalne vlade Lojd obrazložio je kakav je tačno status najboljeg tenisera svijeta, što se tiče pritvora i boravka u hotelu za imigrante.

Tokom prve noći (petak po našem vremenu) neće biti u pritvoru, niti pri dolasku u kancelariju advokata, ali će biti pritvoren tokom konsultacija sa svojim pravnim timom, kao i poslije toga.

Ukoliko se suđenje nastavi i u nedjelju, potvrđeno je da će i tada Novak biti u pritvoru, a ako njegovo prisustvo na ročištu bude potrebno, biće doveden kao pritvorenik.

- Policajci koji budu sprovodili Đokovića do kancelarije u kojoj će se voditi razgovor postupaće kao kada se postupa da je osoba u pritvoru - naveo je Lojd.

U međuvremenu, sudija Keli i dalje smatra da je bolja odluka da postupak bude prebačen na Savezni sud. Dodao je da je virus korona imao veliki uticaj na živote ljudi u Australiji i da je vakcinacija politička odluka.

- To znači da bi bilo bolje da Savezni sud odlučuje o slučaju - zaključio je Keli.

Đoković na saslušanju u petak u 22 časa po našem vremenu

Potvrđen je dogovor da Đoković izađe na saslušanje u subotu u 08.00, što je 22 časa po srednjoevropskom vremenu u petak.

Keli je na saslušanju rekao da bi mogao da predloži privremenu zabranu, ako ne postoji raniji zahtjev za njegovo udaljavanje iz države, pošto će Đoković u subotu imati razgoor sa zavničinicima ministarstva za migracije.

Sudija Keli je izneo niz zapažanja jer postoji briga o tome kako sud može da predoči činjenice kada nije podnijeta nijedna prvobitna prijava.

1. U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podnijeti zahtjev prije formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor.

2. Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što prije podnijeti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente.

Sudija Keli je potom iznio dokumente koji su mu dostavljeni: odluku ministra Hoka o ukidanju Đokovićeve vize, kao i podnesak Vlade. Postoji i dokument pod nazivom "osjetljivo" koji sudija ne želi da pročita.

Đokovićev advokat objasnio razloge žurbe i potvrdio da nije u pritvoru

Đokovićev advokat Nikolas Vud objasnio je zašto se njegovom klijentu toliko žuri.

- Svaki trenutak prije turnira koji počinje u ponedjeljak je dragocjen - rekao je Vud.

On je istakao da bi sudija Keli trebalo da zadrži postupak u Federalnom sudu u Melburnu, a ne da ga prebacuje na Savezni sud, jer bi se time uštedelo vrijeme.

Potvrdio je da njegov klijent nije vraćen u pritvor, kao i da će se naći pred sudom u subotu.

Vud je zatražio dozvolu od suda da Đoković u narednom periodu, do svjedočenja, boravi na istoj lokaciji kao i njegov pravni tim.

Novakovi advokati optužili Vladu zbog termina odluke

Novakov pravni tim optužio je Federalnu vladu jer je odluku o ukidanju vize objavila u petak u 18 časova, čime je dodatno smanjila mogućnost na odgovor i žalbu.

- Gospodin Đoković treba da igra meč u ponedjeljak ili utorak uveče. U tim okolnostima, mi smo veoma zabrinuti zbog vremena - rekao je Vud.

Dodatni problem jeste što je sve urađeno četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedjelju dana od prvog ukidanja vize.

Advokat je naveo da je iz medija čuo da je ministar Aleks Hok bio "opterećen dugim Đokovićevim podnescima", ali ističe da se materijal odnosio samo na naučne stavove o prirodnom iminitetu i otkriva da ministar u odluci rekao da ih nije pročitao.

- Očekujemo da ministar do 10 ujutru preda sve za saslušanje - dodao je advokat Novaka Đokovića.

Država prihvata ubrzano suđenje, neće insistirati odmah na deportaciji

Advokat države Stiven Lojd nije protiv ni da ostane proces kod sudije Kelija ni da ga prebace na drugi sud. Prihvataju rokove koje je dao Đokovićev zastupnik.

Kako je dogovor da Đoković izađe na saslušanje u petak u 08.00 (22 časa po srednjoevropskom vremenu), Lojd je potvrdio da neće biti pritvoren do tog trenutka.

Predstavnik države potvrdio je da se neće žuriti sa odlukom, kao i da neće insistirati na deportaciji prije konačne sudske odluke.

Podsjećamo, australijske vlasti ponovo su poništile vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka.