latinica  ћирилица
14/01/2022 |  11:59 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Dodik: Dogovoreno održavanje velikog sabora Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je održan u Vili "Mir". Trajao je više od dva časa i bio je zatvoren za javnost.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da je upoznao Vučića sa aktuelnom političkom situacijom, te da predsjednik Srbije razumije poziciju Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Naglasio je da postoje problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u BiH i da zvaničnici Srpske ništa drugo i ne traže.

Srpski član Predsjedništva podsjetio je na izostanak reakcije međunarodnog faktora na mobilizaciju i govor mržnje u Federaciji.

Dogovoreno je održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i sastanak dvije vlade 27.januara.

Dodik je istakao da su se on i Vučić saglasili da situacija u BiH uopšte nije jednostavna i da traži dodatni angažman svih.

On je rekao da je Vučića upoznao o činjenici da Republika Srpska ima veliki problem sa ostvarivanjem njenih dejtonskih prava i da je osnovni problem kako da Srpska dobije ono što je potpisano i dobijeno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ništa drugo i ne traži, osim ustavne pozicije koju ima, a ona se uporno ruši odlukama, kao što je odluka o zemljištu i šumama i mnogim drugim.

- A vidimo da su veoma posvećeni tome. To ugrožava direktno našu dejtonsku poziciju - dodao je Dodik.

Istakao je da o svemu tome najbolje svjedoči obilježavanje Dana Republike Srpske kada su na sasvim legalan i leigitiman način bile postrojene jedinice policije, koje svakodnevno obavljaju svoje poslove.

- A oni su pokušali od toga da naprave veliko čudo po svijetu i da predstave kao ugrožavanje mira. A s druge strane, nema reakcija međunarodnog faktora na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju "zelenih beretki" u Bužimu, i demonstraciji koju smo vidjeli privrženosti ekstremnoj islamskoj politici i vrijednostima - naglasio je Dodik.

On je dodao da je zahvalan Vučiću za posvećenost i poznavanje situacije u Republici Srpskoj i zainteresovanost da se odbrani dejtonska pozicija, koja je jasna.

Dodik je izjavio da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno satrli Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca, prije svega, onih koji su se vratili u američki Stejt department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba, ali je poručio da ništa nije dovijeka i da Srpska mora preživjeti.

Povezane vijesti:

Vučić: Mir i stabilnost od ključnog značaja za region