latinica  ћирилица
14/01/2022 |  12:10 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Dodik-Vučić: Mir od ključnog značaja; Na Savindan sabor Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

Mir i stabilnost su od ključnog značaja za cijeli region, ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Dodik i Vučić (Foto: instagram.com /buducnostsrbijeav) -
Dodik i Vučić (Foto: instagram.com /buducnostsrbijeav)

- Protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH se vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći - poručio je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kao primjer za to, srpski član Predsjedništva je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru.

- Nasuprot tome, stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Srpske, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije je to predložio imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva.

- Svaka odluka je na rukovodstvu Republike Srpske, ali Dodika i sve političke predstavnike u Srpskoj molim da razmotre moj prijedlog jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku - naglasio je Vučić.

On je poručio da njegova molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj "nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju".

- Naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda - naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

- Sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika Srpske su užasan presedan. Јedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu. Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje - istakao je Vučić.

Vučić i Dodik dogovorili su održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome biti ubrzani razgovori.