latinica  ћирилица
14/01/2022 |  12:43 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Podijeljeni paketići - poklon djece iz Republike Srpske (FOTO)

Povodom pravoslavne Nove godine oko 400 dječaka i djevojčica iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, uključujući i oko 150 lica sa posebnim potrebama iz Udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, dobilo je novogodišnje paketiće - poklon vršnjaka iz Republike Srpske koje je banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu prikupio u okviru akcije "Obradujmo vršnjake na Kosovu i Metohiji".
Podijeljeni paketići - poklon djece iz Republike Srpske - Foto: RTRS
Podijeljeni paketići - poklon djece iz Republike SrpskeFoto: RTRS

Ova akcija traje duže od jedne decenije, a paketići su podijeljeni juče i danas u okviru proslave pravoslavne Nove godine.

Paketići su podijeljeni svim djevojčicama i dječacima uzrasta do četvrtog razreda srednje škole u selima Banje i Suvo Grlo u opštini Srbica i u selu Crkolez u opštini Istok.

Podijeljeni paketići - poklon djece iz Republike Srpske (Foto: RTRS)

Poklone su dobila i djeca na odjeljenju pedijatrije bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kao i 10 djece porodice Vuković iz Zvečana, inače najbrojnije srpske porodice na Kosovu i Metohiji kojoj anonimni donator iz Republike Srpske obezbjeđuje i mjesečnu pomoć od 100 evra.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov izjavio je Srni da, zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju, ni ove godine nije mogao lično da preda novogodišnje paketiće.

- Ovi paketići imaju posebno značenje jer su upućeni od srca vršnjaka iz Republike Srpske koji su, uz prikupljanje sredstva za paketiće, prikupili i značajna sredstva namijenjena dovršetku objekta Dnevni centar "Podrži me - 9. januar" za potrebe osoba sa posebnim potrebama, koji se o trošku institucija i građana Srpske gradi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice - rekao je Arlov.

Podijeljeni paketići - poklon djece iz Republike Srpske (Foto: RTRS)

Uz pjesmu "Sa Kosova zora sviće" djeca iz Suvog Grla zahvalila su vršnjacima, Odboru i svim dobrotvorima iz Srpske, te im poručila da poklon-paketići vršnjaka iz Srpske više znače od svih poklona koje su dobili u proteklih dvadesetak dana.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole iz Suvog Grla Miloš Tomašević zahvalio je vršnjacima iz Republike Srpske i u ime drugara poželio da dođe dan kada će moći da ugosti prijatelje iz Srpske u svom domu i školi u rodnom mjestu.

On je poručio da znaju da su paketići poklon njihovih vršnjaka iz Republike Srpske preko kojih im šalju podršku da ostanu na Kosmetu i da se školuju u njihovom selu.

- Znamo da nismo sami i da ćemo uvek u njima imati iskrene prijatelje - rekao je Srni Tomašević.

Iz Udruženja "Podrži me" su, uz zahvalnost donatorima, poželjeli da narednu pravoslavnu Novu godinu proslave u završenom Dnevnom centru, za šta im je, kako se procjenjuje, potrebna pozamašna suma novca pošto tek predstoji unutrašnje opremanje objekta.